Helyi közélet

2018.06.26. 07:29

Vakáció a net sötét oldalán? - Egyre fiatalabb gyerekek néznek egyre durvább dolgokat a világhálón

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nem feltétlenül a számítástechnika a hibás, ha időnként tévútra téved a gyerek.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nem feltétlenül a számítástechnika a hibás, ha időnként tévútra téved a gyerek.

Ilyentájt a szülőknek kétszeresen is fejtörést okoz a nyári vakáció. Ki kell találniuk, kire bízzák a gyereküket, akikről azt is tudni szeretnék, mivel töltik a rendelkezésükre álló időt. Az unatkozók könnyen leragadnak a számítógép előtt, és több órát képesek eltölteni a világhálón, csakhogy nem mindegy, milyen tartalmakat böngésznek.

– A magyar gyerekek 9 évesen már önállóan használják az internetet, és itt az önálló használaton van a hangsúly – mondta el Tanyiné dr. Kocsis Anikó, a Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézetének főiskolai docense. – Napjaink nagy léptékű digitalizációs fejlődésében nem érdemes tiltani a gyerekeket a számítógépektől, mert az eszközök – észszerű korlátok között tartva – alapvetően szélesítik a fiatalok digitális ismereteit – mondta az informatikatanár, hozzáfűzve, hogy célravezetőbb a monitor előtt eltölthető idő hosszát megszabni, és szűrni kell a különböző tartalmakhoz hozzáférést.

– Amikor az internet a „semmiből”, vagyis rádióhullámokon jön, sajnos nem lehet mechanikusan kontrollálni, mint egy televíziót – elemeztük a gyerekek korai, és gyakran ellen­őrizetlen internethasználatát dr. Kiss János pszichológus, tanszékvezető főiskola tanárral. Egyre gyakrabban kongatják ugyanis a vészharangot a szakemberek, hogy évről évre fiatalabbak jutnak nem nekik való, felnőtt tartalmakhoz.

Minden eszközt be kell vetni

– Amikor még csak vezetékes internet volt, én például azt csináltam, hogy – konzultálva egy szerelővel – egy helyen beiktattam egy kétállású villanykapcsolót a rendszerbe. Fölé fúrtam egy zárható pén­zes kazettát, így a kapcsolóhoz is csak én férhettem hozzá. Amikor a gyerekem túlzásba vitte az internetezést, jött a leoldás, ami után – ha csak nem akart éjszaka kasszát fúrni – nem tudott hozzáférni a világhálóhoz – mondta dr. Kiss János. – Elég volt két hónap, s már a kapcsolót is mellőzni lehetett, mert szabályból szokás lett. Ma már ezt nem lehet megcsinálni. A fiatalok az okostelefonon keresztül is képesek felcsatlakozni a rendszerre, és sajnos a szolgáltatók is egyre nagyobb adatmennyiséget adnak. Semmiféle korlátozásnak nem vagyok híve, de a hozzáférést, az elérhető adatmennyiséget jónak látnám csökkenteni.

– Mindemellett az írástudó ember felelőssége, mi kerül ki a különféle portálokra. Egy időben a közfelháborodás miatt sikerrel tiltották le a terrorszervezetek lefejezős videóit. Ha akkor lehetett, talán most is alkalmazhatnák a módszert. Mert ha a felnőttek nem lépnek, a fiatalok nem hibáztathatók, amiért izgalmas ingerek után néznek, ők ugyanis nincsenek még a döntéshez szükséges tudás birtokában, és segítség nélkül a felnőtt tartalmak ártalmas voltával sincsenek tisztában. Például azzal, hogy a világháló a predátoroknak, a szexuális ragadózóknak, a pedofiloknak is közkedvelt terepe.

– Az is baj, hogy a felnőttek jóval kevesebbet tudnak az internetről a saját gyerekeiknél, és sajnos a többségnek fogalma sincs arról, milyen védelmi funkciók, szűrőprogramok állíthatók csatarendbe a védelem érdekében. Néha nem ártana leellenőrizni, hogy egyáltalán van-e ilyen bekapcsolva a gépen. Persze, minden védelmi funkciót ki lehet játszani – megvallom, én magam pesszimista is vagyok emiatt, de biztosan találhatnánk megoldást, és azt gondolom, hogy amit csak lehet, meg kell tennünk a fiatalok érdekében – fogalmazott a tanszékvezető.

– Hiba lenne azt állítani, hogy nincsenek anyagi helyzettől, családi környezettől függő különbségek a magyar gyerekek internethasználati szokásaiban – osztotta meg a véleményét lapunkkal Tanyiné dr. Kocsis Anikó, a Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézetének főiskolai docense. – Többségük a család közös asztali gépén internetezik. Ez a szerencsésebb helyzet, ugyanis könnyebben visszakereshető milyen oldalakra kattintottak rá. Azonban a 11-12 évesek közül is már sokan saját gépet vagy okostelefont használnak.

A támadásra védelem is van

– A nagy „ugrás” a 15-16 éves korosztályoknál következik be, ezeknek a 60 százaléka ugyanis saját hordozható eszközt használt. Az interneten számos olyan program elérhető, amelyekkel szabályozható, hogy a gyermekek milyen oldalakat látogathatnak, illetve a felnőtteknek szóló oldalak, a gyerekek számára zavaró, felzaklató, káros tartalmak megjelenítése ezekkel letiltható. A felnőtt a saját gyermekének az életkorát figyelembe véve választhatja ki, milyen internetoldalak látogatását engedi meg, vagy tiltja le. A magyar nyelvű szűrőszoftverek között a „Biztonságos böngészés program” a legelterjedtebb, aminek telepítése a laikus számára se jelenthet gondot – kezdte sorolni a tanárnő. – A szűrő és a képfeltöltő programok nagy részének már androidos verziója is létezik! A „Norton Online Family”-n, egy egész szűrőszoftver programcsalád érhető el, amelyek nem csak számítógépeken, de mobiltelefonokon is alkalmazhatók. A program különlegessége, hogy nem „titokban kémkedik” a gyerekek internetes tevékenysége után, hanem a biztonságos internethasználat érdekében bevonja őket az „online nyomkövetésbe”.

A profi virtuális besúgók

– Ezzel szemben a MamaBear profi virtuális besúgó, komplex applikáció. Az olyan kamaszok kontrolljára szakosodott, akik már jelen vannak a közösségi média különböző felületein. Értesítést küld, ha a gyerekek meghatározott szavakat használnak, ha a Facebookra, vagy az Instagramra új fotókat töltenek fel, és azt is képes mérni, hogy mennyi időt töltenek az interneten, vagy földrajzi értelemben éppen merre járnak – foglalta össze Tanyiné dr. Kocsis Anikó.

Durvát nem, logikait igen

– A legnagyobb problémát a kortárscsoportok hatása jelenti, sajnos az én fiam is „lohol a barátai után”, nem maradhat le semmilyen számítógépes játékról, amelyek között persze óriási különbségek vannak! Soha nem hagyom a durva, agressziót sugalló játékokkal játszani, a versenyre ösztönzőket vagy a logikai játékokat viszont nem tiltom – mondta el Babiczné Takács Márta. – Az én 11 éves kisfiam csak akkor használhatja a gépet, ha otthon vagyok, az indítási kódot nem ismeri, amit gyakran megváltoztatok.

– Miután feláll a gép mellől, utánanézhetek milyen oldalakon járt, rápillanthatok mire keresett rá. A zenehallgatást nem tiltom, bár a videómegosztón is sok a „szenny”. Ami miatt viszont én is aggódhatok: a barátai okostelefonján az internet „sötét oldalain” is kószálhatnak, kontroll nélkül.

KO, MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában