Helyi közélet

2018.07.12. 14:18

Egy örökség, ami összeköt

Baktalórántháza - Kiállítás mutatja be azokat a freskókat, amelyek megörökítették Szent László király életét, vitézségét.

Baktalórántháza - Kiállítás mutatja be azokat a freskókat, amelyek megörökítették Szent László király életét, vitézségét.

Igazán büszke lehet az örökségeire Baktalórántháza, így a Dégenfeld-kastélyára, a benne megnyitott múzeumára, és a város legrégebbi épületére, az Árpád korabeli, 760 éves római katolikus kis templomára.

Szent László napján újabb, őseink örökségét megőrző, szép esemény helyszíne volt a kastélymúzeum.

Történelmünk egy szelete

A Szent László Út című kiállítás megnyitójára szép számmal jöttek össze az érdeklődők helyből, de érkeztek vendégek a szomszédos településekről és a térség falvaiból is.

Nagy Lajos, Baktalórántháza polgármestere mondott köszöntőt, utána Kiss András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Információs Centrum igazgatója ismertette a Szent László Út kiállítás létrejöttét, amelyhez a Hieriotheosz Egyesület és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat közös pályázaton nyert támogatást. Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Közgyűlés elnöke szintén köszöntötte a jelenlévőket, majd méltatta Szent László lovagkirály életét, valamint szólt a helyi római katolikus templom Szent László freskójáról is, amelyen az Istenszülő ölében ülő kis Jézus saját maga teszi Szent László fejére a koronát.

Bátran biztatott mindenkit arra, látogassa meg, ismerje meg a kora középkori történelmünk egy szeletét.

Vándorol a kiállítás

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége helyi csoportjának tagja, Veress Andrásné a Szent László imát mondta el. A vándorkiállítás Szent László nyomába eredve csodálatos fotókkal sorra veszi mindazokat a középkori templomokat, amelyekben Szent László királyunk életét, vitéz lovasságát örökítik meg a kibontott freskók.

A kiállításon látható Szent László király fába faragott arcképe, amit Varga Pál helyi amatőr fafaragó mintázott meg késével. A tárlat július 30-áig tekinthető meg, azt követően továbbviszik a többi Középkori Templomok Útja helyszíneire.

- Némethné Csubák Éva -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában