Helyi közélet

2018.09.29. 08:25

Halálos ellenség a szén-monoxid

Nyíregyháza - Megdöbbentő: ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban. Érdemes a fűtési szezon előtt alaposan átvizsgáltatni a rendszert, elég egy ellenőrizetlen kémény vagy egy rossz kazán, és megtörténik a baj.

Nyíregyháza - Megdöbbentő: ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban. Érdemes a fűtési szezon előtt alaposan átvizsgáltatni a rendszert, elég egy ellenőrizetlen kémény vagy egy rossz kazán, és megtörténik a baj.

A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd és akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet. Minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik. – Beindult a dömping. Miként a gumisoknál majd nemsokára beindul a nyári-téli gumi cseréje, így bennünket is rengetegen keresnek az átvizsgálás miatt. Ez így természetes, ennek van a szezonja – fejtegette érdeklődésünkre Szoboszlai Sándor nyíregyházi víz-, gáz- és fűtésszerelő.

Ugyan a fűtési szezon hivatalosan csak október 15-én kezdődik, az időjárás napok óta hűvösre fordult, és az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban is őszies marad. A hidegebb időjárás miatt több háztartásban is befűtenek. A fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet, ha a fűtőeszközt nem rendeltetésszerűen használják, ha szabálytalan annak kivitelezése, vagy ha a rendszeres műszaki felülvizsgálatot elmulasztották.

– Beindult a dömping. Miként a gumisoknál majd nemsokára beindul a nyári-téli gumi cseréje, így bennünket is rengetegen keresnek az átvizsgálás miatt. Ez így természetes, ennek van a szezonja – fejtegette érdeklődésünkre Szoboszlai Sándor nyíregyházi víz-, gáz- és fűtésszerelő.

Szezon előtt átvizsgálás

– Az ember már csak ilyen: ha fázni kezd, azonnal igényli és elvárja a segítséget. Van, aki türelmes, van, aki kevésbé. Egyébként pedig évente minimum egyszer ajánlott az ellenőrzés. Amennyiben a gázkazán a lakótérben található, szükség van a kontrollálásra. Minden fűtési szezon előtt fontos átvizsgáltatni a rendszert. A szén-monoxid-mérgezés komoly veszélyt hordoz: elég egy ellenőrizetlen kémény vagy egy rossz kazán, és megtörténik a baj. A szén-monoxid azért sem játék, mert színtelen és szagtalan, a levegőnél könnyebb gáz.

Tartós belégzésekor súlyos oxigénhiányt okoz, ennek hatására károsodik az agy, a tüdő és a szív. Amikor valaki huzamosabb ideig tartózkodik a szén-monoxiddal telített helyiségben, az maradandó károsodáshoz, végső esetben pedig halálhoz vezethet. A szén-monoxid kétszázszor erősebben kötődik az oxigénszállítást végző hemoglobinhoz, mint az oxigén, ezért a legcsekélyebb koncentrációban is mérgező.

– A fűtőeszköz és a kémény kialakítását és karbantartását bízzák szakemberre, a házilag barkácsolt berendezések életveszélyesek lehetnek – jegyezte meg Dóka Imre tű. főhadnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság megyei szóvivője, aki megerősítette, hogy évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét. – A lerakódott por és szennyeződés nemcsak rontja a fűtés hatékonyságát, hanem balesetekhez is vezethet. A családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, az állampolgár által foglalt időpontban végzi el az ingyenes ellenőrzést és tisztítást. Elektronikus úton is lehet időpontot foglalni, ha valaki a telefonos ügyintézést választja, hívja a 1818-as telefonszámot, majd a 9-es és az 1-es nyomógomb benyomásával eléri a kéményseprő-ipari ügyfélszolgálatot.

A kémény is veszélyforrás

Ne fűtsenek háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Az ilyen lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, ami miatt visszaáramolhat a füst a házba.

Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd és akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet. Minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik.

Minőségi érzékelő kell

A szén-monoxid-mérgezések elkerüléséért gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt! A szén-monoxid akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás. A megfelelően működő fűtőeszköz is bármikor meghibásodhat, ezért tanácsos egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni. A nem megfelelő érzékelők életveszélyesek, mert hamis biztonságérzetet keltenek, és korántsem biztos, hogy időben jeleznek.

LTL

Ezek is érdekelhetik