Helyi közélet

2018.10.02. 19:50

Após az ellenség táborában

Ukrajna - Az ukrán külügyminiszter akkor vette el az orosz tábornok lányát, amikor már kirobbantak a harcok Kelet-Ukrajnában.

Ukrajna - Az ukrán külügyminiszter akkor vette el az orosz tábornok lányát, amikor már kirobbantak a harcok Kelet-Ukrajnában.

Tekintélyes ukrán hírportálok, például az Obozrevátyel és a Korreszpongyent már két évvel ezelőtt írtak a Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter családjában uralkodó kusza és feszült politikai viszonyokról, bár legelőször Alekszandr Csernomorec blogger pattintotta ki az ügyet.

Mint köztudott, Klimkin egyre harciasabb hangot üt meg a jogaik védelmében szót emelő kárpátaljai magyarok, illetve az őket támogató magyar kormánnyal szemben. Sőt, nemrég egész Kárpátalját szeparatistának nevezte, amiért még egyes ukrán politikusok is a leváltását követelik.

Hogy is hívják?

Pedig, ha jobban megvizsgáljuk a miniszter úr származását, illetve családját, akkor érdekes dolgokat találunk. Kezdjük mindjárt a nevével! Az oroszországi Kurszkban született és ukrán újságírók egybehangzó véleménye szerint orosz nemzetiségű, olyannyira, hogy a katonakönyvében orosznak is vallotta magát. Ebben az esetben azonban nem Pavlo lenne a tisztességes neve, hanem Pável.

De menjünk tovább! Többek között, az Obozrevátyel és a Korreszpondent, is megírta, hogy Klimkin apósa egy orosz tábornok, bizonyos Jurij Mihajlenko. A külügyminiszternek az első házasságából két gyermeke született, mostani feleségét, a tábornok lányát, Marinát 2015-ben vette feleségül, tehát akkor, amikor már javában folytak a harcok Kelet-Ukrajnában. A második feleség, akárcsak az első, diplomata, jelenleg az elnöki stábban dolgozik.

Az utóbbi időben az ukrán sajtó ismét elővette ezt a témát, amiben nyilván közrejátszik a közelgő választási kampány és a külügyminiszter egyre szélsőségesebb nacionalista megnyilvánulásai is. Meg aztán, közben egyre érdekesebb részletekre derült fény. Többek között, a Vesztyi számolt be arról, hogy az após, Jurij Mihajlenkó megkapta az orosz kormánytól „A Krím visszatérésért” érdemrendet, melyet büszkén visel, sőt, amikor megkeresték az újságírók, elmondta, hogy szerinte a Krím-félsziget mindig orosz volt és az is marad.

Orosz nyaraló ukrán földön

Úgyszintén elmondta, hogy egyáltalán nem örül lánya választottjának, mert férjével együtt „megfertőződtek a nacionalizmus vírusával”. Marinával egyébként már évek óta nem beszél, a feleségén keresztül kap híreket róla, aki most is Kijevben él. Klimkin felesége viszont azt nyilatkozta, hogy a történtek után sem fogja megtagadni a szüleit, de elítéli a gondolkodásukat. Az újságírók közben arra is rájöttek, hogy Marina egyik a kijevi lakását a szüleivel együtt birtokolja, sőt a tábornoknak egy Kijev melletti üdülőövezetben nem messze Porosenko rezidenciájától van a nyaralója.

Hogy a történetben lesznek-e újabb fejezetek, azt nehéz lenne megjósolni, de az biztosra vehető, hogy a választási kampány durvulásával ismét felbukkan majd a médiában. És egyszer talán még az is kiderülhet, hogy valójában hogy hívják a külügyminisztert.

OK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában