Helyi közélet

2018.12.11. 07:42

Óvodások öltöztették díszbe a karácsonyi sétányt

Nyíregyháza - A hét első napjához mérten szokatlan módon nagy volt a nyüzsgés hétfőn délelőtt Nyíregyházán, a megyeszékhely Kossuth téri karácsonyi forgatagában. Később természetesen az is kiderült, miért a nagy jövés-menés. Jobban megnézve a járókelőket feltűnhetett, hogy rengeteg óvodás lepte el a város ünnepi díszbe öltözött főterét.

Nyíregyháza - A hét első napjához mérten szokatlan módon nagy volt a nyüzsgés hétfőn délelőtt Nyíregyházán, a megyeszékhely Kossuth téri karácsonyi forgatagában. Később természetesen az is kiderült, miért a nagy jövés-menés. Jobban megnézve a járókelőket feltűnhetett, hogy rengeteg óvodás lepte el a város ünnepi díszbe öltözött főterét.

Az apróságok – azon túl, hogy nagyot sétáltak a friss levegőn, rácsodálkoztak minden látványosságra, körbejárták Nyíregyháza karácsonyfáját és belestek még a Mikulás házába is – fontos ügyben érkeztek. A városnak a Kossuth-szobortól a szökőkútig húzódó kis karácsonyi sétányát jöttek – szervezetten – szebbé tenni.

Minden égtáj felől jöttek

Az előzményekről csak annyit, hogy az idén az egyre mutatósabb ünnepi látványosságot a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület hozzájárulása is gazdagabbá tette. A civil szervezet 20 kreatív dézsában elhelyezett, vagyis élő kis karácsonyfát adományozott az önkormányzatnak, amely pedig tovább­adományozta a nyíregyházi óvodáknak. Mindezt olyan módon, hogy a városüzemeltető vállalat által fényfüzérrel díszített szép ezüstfenyőket az óvodák az ünnep leteltével kiültethetik a saját kertjeikbe, ám előtte a kicsik csodaszép karácsonyi fenyővé varázsolhatják a sétálók nagy-nagy örömére. A december 4-ei akciót még elmosta az eső, de hétfőn már kegyesnek mutatkozott az időjárás a vidám dekoráláshoz. Az égtájaknak megfelelően felvonult az Eszterlánc Északi Óvoda körzetének valamennyi – a Nyitnikék, a Homokvár, a Napsugár és a Gyöngyszem – tagintézménye. A Búzaszem Nyugati Óvoda körzetéből jöttek az Aranykörte, a Városmajori, a Gyermekkert és a Benczúr Téri Tagintézmény gyermekei. Öt-öt gyerekkel képviseltette magát a Tündérkert Keleti Óvodából minden tagintézmény és a telephely. Végül ne hagyjuk ki a sorból a Gyermekek Háza Déli Óvoda tagintézményből érkező óvodásokat sem. Látva az előkészített díszeket, karácsonyi függőket, kreativitásban nem volt hiány, és a legmagasabb ágakat is könnyűszerrel elérte mindenki, a méteresnél alig nagyobb, formás fákat körbeállva.

Szódabikarbóna és keményítő

– Mi öt csoporttal, illetve tag­intézménnyel – Pitypang, Bóbita, Kincskereső, a Virág és a Kereszt utcai óvodákkal – olyan díszeket hoztunk, amelyek nem áznak el, de mutatósak. A karácsonyi formákra öntött díszek gyurmaszerű alapanyaga szódabikarbóna és keményítő felhasználásával készült. Ebből lett a sok csillag, angyalka, házikó, kis harang, hópehely, halacska, fenyőfa – mutatta Tóth Zsuzsanna óvónő és Skarbit Józsefné óvodavezető a formás, hófehér függőket, és a vízhatlan papírból kivágott egyéb díszeket. Hozzátették, hogy a Mikulás-ünnep óta már minden napjuk a karácsonyról szól egészen december 22-éig. Odébb a Tas utcai Eszterlánc Északi Óvoda gyermekei szökdeltek a fa körül és rakták a maguk készítette papír-, és az otthonról hozott kedvenc díszeiket. – Nyilván saját fenyőink a csoportszobákban is vannak, és az adventi időszakban folyamatosan dolgoztunk a díszek elkészítésén – árulta el Vass Krisztina óvodapedagógus. Az örökösföldiek a Tündérkert Keleti óvodát képviselve csipkeszegélyes, piros pöttyös textilből készült „szaloncukrokat” aggattak a fára, aminek a belsejét Kinder-kukó adta. – Ügyes kezű dajkanénik segítettek be a Margaréta tagintézményből, a Kikeletből pedig az óvodavezető varrt szépséges csengő- és csillagformákat. Odabenn az intézményben is karácsonyi forgatagra készülünk, és mézeskalács-illat lengi be a csoportszobákat – adta tudtul Hegedűsné Balogh Anna, a Margaréta tagintézmény vezetője.

Orosi díszek ezüsttel

Az Élet úti telephely és a Deák Ferenc utcai orosi óvodások is kivonultak a Tündérkert Keleti Óvoda oldalán, és mivel onnan egy kicsit nehezebb beutazni, a szülők is besegítetek a szállításba. – Mi ezüsttel dolgoztunk az idén, csomagolópapírból tekertünk szaloncukrot, vágtunk ki csillagokat, díszítettünk diót. A nekünk kijelölt fenyő pedig az advent után a Nefelejcs tagintézmény közösségi udvarát díszíti majd – tudatta Kotán Miklósné tagintézményvezető.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában