Helyi közélet

2019.03.02. 09:14

A lakosság is segíthet a körözött elfogásában

Nyíregyháza - Férfiak, nők, idősek, fiatalok, magyarok és külföldiek, csaltak, loptak, raboltak, gyilkoltak, vagy azzal gyanúsítják őket. Ami közös bennük, hogy mindannyian szerepelnek a rendőrség top 50-es körözési listáján. Van, akit egy, van akit már több mint egy évtizede keresnek, ám jól értenek a bujkáláshoz, így a rendőrség nem tudja felderíteni a tartózkodási helyüket.

Nyíregyháza - Férfiak, nők, idősek, fiatalok, magyarok és külföldiek, csaltak, loptak, raboltak, gyilkoltak, vagy azzal gyanúsítják őket. Ami közös bennük, hogy mindannyian szerepelnek a rendőrség top 50-es körözési listáján. Van, akit egy, van akit már több mint egy évtizede keresnek, ám jól értenek a bujkáláshoz, így a rendőrség nem tudja felderíteni a tartózkodási helyüket.

A megújult körözési webfelülettel tett anonim bejelentés után kilenc év után kattant a bilincs egy férfi csuklóján, talán még most is azon töpreng, ki dobhatta fel. Nem fogja megtudni, mert a bejelentéshez még a nevet sem kell megadni.

A ma már 43 éves férfi ellen kilenc évvel ezelőtt kábítószer-birtoklás miatt adtak ki elfogatóparancsot, azonban a felkutatására tett erőfeszítések nem vezettek eredményre. Mégis ő lett az első, akit az új körözési toplistáról egy névtelenül érkezett bejelentés alapján elfogtak. Pár nappal azután, hogy a legkeresettebb személyek listája nagy nyilvánosságot kapott, kattant is a bilincs a csuklóján a Tolna megyei Nakon. Pontosan ez a cél…

Január vége óta megháromszorozódott a napi bejelentések száma." Gál Kristóf

Az adatlapok megoszthatók

– A rendőrség fontos feladata az elkövetők beazonosítása és elfogása, az eltűntek felkutatása. Ebben jelentős segítséget nyújtanak azok a lakossági bejelentések, amelyek a keresett személyek hollétére, felbukkanásuk lehetséges helyeire vonatkoznak – mondta lapunknak Gál Kristóf rendőr alezredes. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette: annak érdekében újította meg a rendőrség a nyilvános körözések webfelületét, hogy a felhívások minél több emberhez eljuthassanak.

– A police.hu/hu/koral címen elérhető közérdekből nyilvános körözési adatbázisban indítható keresés eltűnt emberekre, ellopott állatokra, eltulajdonított járművekre vagy elfogatóparancs alapján körözött személyekre. Újdonság, hogy az egyes körözéseket megnyitva az adatlapok megoszthatók a nagyobb közösségi csatornákon. Amennyiben a police.hu-n megjelenített körözés megszűnik, a posztok beágyazásai is inaktívvá válnak – magyarázta a webfelület működését az alezredes.

Az országos körözési toplistában egyidőben legfeljebb 50 bűnelkövető szerepelhet, de kik kerülnek fel rá?

– Ennek feltétele például, hogy az elkövetőt legalább öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel fenyegetett bűntett miatt elfogatóparanccsal körözik, legalább öt év végrehajtandó szabadságvesztésre jogerősen elítélték és ennek végrehajtása érdekében elfogatóparanccsal körözik – említette a feltételeket Gál Kristóf. – Felkerülhet a listára az is, aki ötnél több különböző bűncselekményt követett el, vagy azok elkövetése miatt jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetés végrehajtása érdekében elfogatóparanccsal körözik, ahogy azok is, akik különös, többszörös vagy erőszakos többszörös visszaesőnek minősülnek, vagy bűnszervezetben követtek el bűncselekményt, illetve ezek miatt jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetés végrehajtása érdekében elfogatóparanccsal körözik őket, továbbá, ha az elkövetett bűncselekmény a lakosság biztonságérzetét nagymértékben rontja.

Nemzetközi elfogatóparancs

Átböngészve a listát, találtunk nyíregyházi körözött személyt is a top 50-ben.

Kovács József Tamás ellen a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség adott ki nemzeti, majd ez alapján a Nyíregyházi Járásbíróság európai és nemzetközi elfogatóparancsot 94 rendbeli csalás bűntettének gyanúja miatt. A férfi – mialatt gépjármű-kereskedést vezetett – hitelfelvételre bírt rá több olyan embert, akik valójában nem is akartak vásárolni. Az általuk igényelt és a pénzintézetektől megkapott pénzzel Kovács József Tamás a sajátjaként rendelkezett – olvasható a fényképe alatt. A csalással gyanúsított nyíregyházi férfi is több mint két éve bujkál sikeresen az őt kereső rendőrök elől. Amíg valaki fel nem ismerni és nem tesz bejelentést, mert mint az alezredestől megtudtuk, a megújult körözési alportál és körözési toplista január végi indulását követően megháromszorozódott a napi bejelentések száma.

Teljes névtelenség

Arra pedig senki ne vállalkozzon, hogy majd ő elkapja a keresett személyt, sőt, a listán felkiáltójellel és egy pisztoly piktogramjával jelzik, ha valaki veszélyes bűnöző, esetleg arra is számítani lehet, hogy fegyver van nála.

– A körözési adatlapok „Felismeri? Tegyen bejelentést!” gombjára kattintva jelenik meg az online bejelentő űrlap. Itt bárki e-mailben juttathatja el a rendőrséghez az adott körözéssel kapcsolatos információját, akár teljesen anonim módon is, ugyanis az elérhetőségek mezők kitöltése nem kötelező. A munkánkat azonban segíti, ha megadják a nevüket, e-mail-címüket vagy telefonszámukat a felmerülő kérdések tisztázása érdekében – fogalmazott Gál Kristóf, hangsúlyozva: – A lakosságtól érkező bejelentéseket szenzitíven kezeljük, fokozott figyelmet fordítunk a bejelentők anonimitására.

- KM -


[related-post post_id="4140730"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában