Helyi közélet

2019.03.07. 09:50

Szociális munka egy másik szemüvegen át

Nyíregyháza - A szociális munka a világ minden táján a segítésre és bizalomra épül.

Nyíregyháza - A szociális munka a világ minden táján a segítésre és bizalomra épül.

– Egykor gyönyörű épületek lehettek ezek a házak, a telepen élők ma már nem igen emlékezhetnek rá, többük ebbe az állapotba születhetett bele. Szíven ütött, hogy milyen szegénységben élnek itt az emberek, még akkor is, ha a hasonló terep nem idegen és ismeretlen számunkra, mert ahonnan jövünk: Kentuckyból, ott is látunk lerobbant gettókat. Valahogy ez mégis más, nem is tudom pontosan megfogalmazni az érzést, miért – mondta prof. dr. David Jenkins dékán a nyíregyházi huszártelepi lakhatási körülményeket látva.

A problémahalmaz hasonló

A szociális munkásokból álló delegáció a louisville-i egyetemről érkezett, a magyarországi szociális- és egészségügyi ellátást tanulmányozza Nyíregyházán, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának meghívott vendégeként.

Az egymástól több ezer kilométerre lévő országokban messzemenően eltérő társadalmi, gazdasági és kulturális közegben dolgoznak a szociális munkások, mégis át tudnak venni egymástól jó gyakorlatokat – mondták egybehangzóan úti céljukról a delegáció tagjai.

– Amerikát a sokszínűség jellemzi: sokféle társadalmi, nemzetiségi csoport él együtt, mégis vannak, akik kívülállónak érzik magukat. Egy kicsit hasonlóan, mint itt a romák, mert olyan, mintha „vendégeknek” éreznék magukat a saját hazájukban, hogy ez a történelem során hogyan alakulhatott így? Ez nagy kérdés – elmélkedett a professzor a benyomásiról.

A kétezres lakosú városrészben elképzelhetetlen számukra, hogyan vészelik át a hideget az emberek az ablakok nélküli házakban, ahol semmi komfort, és környezetük higiénés viszonyaira is rácsodálkoztak. Napközben többen céltalanul bolyongtak, sétálgattak, beszélgettek a telepen, ahol a lakosság majdnem fele munkanélküli vagy közmunkából él. A családfenntartáshoz, a lakhatásuk rendbetételéhez vajmi keveset tesznek hozzá, de a drogtól és erőszakos cselekménytől sem mentes a szegregátum – hangzottak el a problémák, miközben a helyi szociális munkások utcáról utcára vezették a vendégeket.

A Huszártelepen tartott szemle során a mindennapi gondokról hallhattak a mesterképzésben résztvevő amerikai hallgatók, mint kiderült, többük hasonló terepen dolgozik.

Hannah Jeffers Ohio egyik legszegényebb részén, az egyik állami fenntartású gyermekjóléti szolgálatnál dolgozik.

– Szerettem volna kilépni az otthoni közegemből, és új dolgokat felfedezni: utazni, szakmailag is fejlődni. Egyébként van magyar családi kötődésem is, ezért sem hagytam volna ki az utat. A szociális munkában nagyon sok kihívás van: drogos gyerekekkel foglalkozom, az USA-ban hatalmas gondot jelent – nálunk, főként a mezőgazdasági területeken – a kábítószer jelenléte, s sajnos egyre kevesebb forrás jut a megelőzésre, a kezelésére. Egyébként mindegy, hogy szegény vagy gazdag réteggel kell foglalkoznunk, a bizalmat kell kialakítani a klienssel, ami leginkább az emberi tulajdonságokon, empátián, segítőkészségen múlik. Próbálok saját magam lenni, és a humor is sok mindenen átsegít – mondta el a hallgató, s hozzátette: megismerve a hazai szociálismunkás-képzést, példaértékű ahogyan a szakembereket felkészítik a feladatokkal járó nehézségekre, többek között arra is, hogyan lehet a kiégést megelőzni.

Széles ismerettel gazdagodnak

– A két egyetem együttműködése több mint 20 évre tekint vissza. Igyekszünk úgy összeállítani az egyhetes programot, hogy a szociális munka széles spektrumát megismerjék a vendégek Nyíregyházán. Milyen problémákkal nézünk szembe a hajléktalanellátásban, családsegítésben, egészségügyi ellátásban, és milyen eszközeink vannak a segítségnyújtásban. Mivel sehol sincs két egyforma probléma és eset sem, ezért minden egyes szakmai tapasztalat – a világ bármely részén is szerezzük – hasznosítható munkánk során – válaszolta dr. Szoboszlai Katalin tanszékvezető főiskolai docens arra a kérdésre, hogyan hasznosulhat a vendégdiákok itt megszerzett tudása a tengerentúl. – Másrészt az egyhetes program tapasztalatainak nyoma marad a hallgatók szakdolgozataiban, tanulmányaikban felvillan a magyarországi helyzet – tette hozzá.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában