Komoly és sokszor lélekölően nehéz munka

2019.06.01. 20:52

Két évtizednyi elkötelezett munka

Az idén lett 20 éves a gyermekrehabilitáció Nyíregyházán.

Dr. Dolinay Tamás és dr. Pethő Ágnes között dr. Vekerdy-Nagy Zsuzsanna, aki a kiemelkedő szakmai munkájáért kapott elismerést

Fotó: Sipeki Péter

Nagyon komoly és sokszor lélekölően nehéz az a munka, amit 20 éve végeznek az orvosok, szakorvosok, gyerekgyógyászok, konduktorok, gyógytornászok és szakasszisztensek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház gyermekrehabilitációs osztályán. A két évtizedet jubileumi rendezvénnyel ünnepelték pénteken.

Magas színvonalú előadások

– Amikor 1999-ben megala­pították az osztályt, annak a jegyében tették, hogy a rehabilitációban részt vevő gyerekek hasonló esélyeket kap­janak az életre, mint egészséges ­társaik. Ugyanakkor azok a gyerekek, akik az életük során valamilyen komoly sérülést szenvedtek el, vissza tudjanak térni a normál, hétköznapi életbe – nyitotta meg a szakmai eseményt dr. Szondi Zita főigazgató-helyettes.

– Számunkra a gyógyulás és a rehabilitáció is ugyanakkora jelentőségű, ez az az osztály, ahol 30 ágyon évente csaknem 300 fekvő- és több mint 3000 járóbeteget kezelünk. A mi feladatunk az, hogy esélyt adjunk nekik egy hosszú, teljes és boldog életre – tette hozzá.

Az első húsz év történéseit dr. Pethő Ágnes egykori és dr. Kántor Katalin jelenlegi osztályvezető főorvos elevenítette fel. Az eseményen dr. Vekerdy-Nagy Zsuzsanna a gyermekrehabilitáció magyarországi megteremtéséről beszélt, s elmondta: Euró­pában bécsi mintára kezdtek el foglalkozni ezzel a területtel. Drotár Agáta gyógytornász a Vojta-terápiát mutatta be, de szó esett a gerincfer­dülés kezelésének kihívásairól, a traumás sérülések rehabilitációjáról és az izombetegségek gyógytornás kezeléséről is.

GE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában