Már csak a diákok hiányoznak

2019.08.30. 10:37

Ingyen kapták, de vigyázniuk kell rájuk

Az iskolák nagy része tankönyvosztást hirdetett a tanévkezdés előtti napokban, hetekben.

A 2. osztályba készülő Vámosi Réka boldogan vette át az új tankönyveit az Erdő sori iskolában

Fotó: Dodó Ferenc

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, az előttünk álló tanévben az 1–9. évfolyamon minden tanuló térítésmentesen kapja a tankönyveket – használatra. A 10–12. évfolyamosok közül csak azoknak nem kell fizetniük a könyvekért, akik szociálisan rászorultak vagy nagycsaládosok, s erről már leadták az igénylőlapot.

A 2. osztályba készülő Vámosi Réka boldogan vette át az új tankönyveit az Erdő sori iskolában
Fotó: Dodó Ferenc

Többek között a tartós beteg, a három- vagy többgyermekes családban élő, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, fogyatékossággal élő, nagykorú és saját jogán iskoláztatási támogatásra jogosult diákok kapnak ingyenes tankönyvet – ismertette az eduline.hu online oktatási portál.

Az iskolák nagy része tankönyvosztást hirdetett a tanévkezdés előtti napokban, hetekben, hogy a diákok és a szülők idejében fel tudjanak készülni a tanévkezdésre. Nem tett másképp a Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tantestülete sem: a könyvlerakatként funkcionáló tornateremben a napokban mintegy 12 ezer kiadvány várta, hogy hazavigyék, megillatozzák, fellapozzák és befedjék őket a hétvégén.

Több szülő, nagyszülő megjegyezte a színes, jó minőségű tankönyv és munkafüzet láttán: amikor ők voltak diákok, még nem volt ennyi és ennyire tetszetős külsejű kiadvány a könyvpiacon.

Furcsa hiányérzetem támadt a minap, amikor beléptem a Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola fotocellás kapuján. A névadó szobra, a rangos oklevelek, minősítések, elismerések és köszönetnyilvánítások ugyanott fogadtak az aulában, mint korábban, a pedagógusok szorgalmasan készültek a küszöbön álló tanévkezdésre, a könyvlerakatként funkcionáló tornateremben pedig mintegy 12 ezer kiadvány várta, hogy hazavigyék, megillatozzák, fellapozzák és befedjék őket a hétvégén. Már csak a tanulók, az iskolai mindennapok pezsgését adó, messzire visszhangzó gyermekzsivaj hiányzik – tudatosult bennem, ahogyan az is: mindössze három napja maradt a szülőknek arra, hogy megfelelő felszereléssel és öltözékben indítsák az iskolába gyermekeiket hétfőn reggel.

Mindketten fellapozzák

– Szerdán az alsó, csütörtökön a felső tagozatosoknak összeállított tankönyvcsomagokat osztottuk ki. A kiadványok múlt hét pénteken érkeztek meg hozzánk, hiánytalanul. A jó csapatmunkának köszönhetően hamar összeállítottuk az évfolyamok szerinti „pakkokat”. Valamennyi új tartós tankönyv lapjára rákerült az iskolabélyegző, ez jelzi, hogy könyvtári tulajdonban vannak. Ezekbe a kiadványokba – hacsak a szülő nem vásárolja meg a csemetéjének – tilos beleírni, firkálgatni, hiszen a következő tanév elején más diákok fogják megkapni őket – mondta el Hajnalosi Éva, az Erdő sori iskola könyvtárosa, tankönyvfelelőse.

Ottjártunkkor éppen a 2. osztályba készülő Vámosi Réka nézegette érdeklődve az új tankönyveit, melyeket nagymamája, Rácz Lászlóné vett át a pedagógusoktól. – A lányom dolgozik, nehezen tudott volna elszabadulni a munkahelyéről délelőtt a tankönyvosztás miatt, így én jöttem Rékával. Mi amúgy is összeforrott, jó páros vagyunk, mivel tanítási időszakban nem ritkán én viszem reggel iskolába a kislányt, és érte is megyek, ha kell. A másik unokám a jósavárosi Szent Imre katolikus iskolába jár, szívesen segítek neki is, amiben csak tudok.

– Ahogy elnéztem, nagyon tetszetős külsejűek és jó minőségűek az új könyvek, munkafüzetek, az én diákkoromban még más volt a helyzet. Kíváncsi vagyok, vajon mit tanítanak, milyen feladatokat adnak manapság a másodikosoknak, ezért amint hazaértünk, én is belelapozok néhány kiadványba – „súgta meg” a nagymama.

– Én már tudok olvasni és számolni is, nagyon várom, hogy elkezdődjön az iskola, és a tanító nénik még több dolgot megtanítsanak nekem. A könyveket anyával fogjuk befedni a hétvégén, és nagyon fogok vigyázni rájuk – kapcsolódott be a beszélgetésünkbe Réka.

Kipróbálják a finn „receptet”

Az elsősök ünnepélyes keretek között, a hétfő reggeli tanévnyitón fogják megkapni a kiadványaikat. A 2–8. osztályosok tankönyveit csak a szülők, illetve valamilyen nagykorú, arra felhatalmazott hozzátartozó veheti át, miután aláírásukkal igazolták, hogy hiánytalanul megkapták a szükséges könyveket, munkafüzeteket. Ha éppen nyaral a család, vagy egyéb elfoglaltságok miatt valaki lemaradt a könyvosztásról, a pótátvételi napon juthat hozzá az olvasnivalókhoz. Minderről már Andó Károly, a több mint 800 diákot számláló, szeptemberben 4 első osztállyal induló Apáczai-iskola intézményvezetője mesélt lapunknak, majd egy különleges kezdeményezésre is felhívta a figyelmünket.

– Nyáron Finnországban jártam, ahol kívülről, belülről és nem utolsósorban módszertanilag is szemügyre vettem az egyik helyi általános iskolát. Itt a gyakorlatban is megismertem az odakint évek óta sikeresen alkalmazott „finn módszeres”, integrált oktatást, amikor is bizonyos tanórákon együtt tanulnak a különböző irányultságú évfolyamok diákjai. Ez azért rendkívül hasznos, mert így bővül a gyerekek ismeret- és látóköre, fejlődik az egyén, erősödik a közösség. A finn „recept” alapján októbertől az Apáczaiban is szeretnénk kipróbálni ezt az oktatási formát heti két órában, a humán és a matematikairányultságú elsősök körében.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában