mezőgazdaság

2019.10.17. 09:40

Gazdanap a Lippaiban

A szakképző intézmény diákjai érdekes előadásokat hallgathattak meg a szakmai napon.

Fotó: ÉKN

Második alkalommal rendezett gazdanapot a nyíregyházi Lippai János Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola a közelmúltban.

A megyeszékhelyen működő szakképző intézmény évek óta igyekszik gyakorlat­orientált képzést biztosítani a diákok számára, hiszen a jelen agráriumában mára szinte alapvető elvárás az, hogy

az iskolapadból kikerülő diák tisztában legyen az aktuális növényvédelmi trendekkel és a precíziós gazdálkodás alapjaival,

illetve lépést tudjon tartani a digitalizáció rohamos fejlődésével, ami a mezőgazdaságot is átszövi.

A gazdanapon a Lippai János Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója, Ferdinánd Tibor ­László köszöntötte az intézmény diákjaiból álló hallgatóságot.

A rendezvényre meghívást kapott dr. Antal Tamás egyetemi docens és dr. Kovács Zoltán, a Nyíregyházi Egyetem általános rektorhelyettese is, aki előadásában a növényvédő gépek felülvizsgálatának aktualitásairól beszélt.

Felmérések szerint az országban közel ötvenöt-hatvanezer permetezőgép járja a földeket, melyek nagy része nincs nyilvántartásba véve, pedig a jogszabály ezt is megköveteli. Dr. Kovács Zoltán kiemelte: a törvényhozó annyi engedményt tett a felülvizsgálattal kapcsolatban, hogy az a gazdálkodó, aki az idén regisztráltatja a növényvédő gépét valamely vizsgálóállomáson, azt nem szankcionálja a hatóság, magát a felülvizsgálatot pedig 2020 végéig kell megtenni.

Piaci áron

A Nyíregyházi Egyetem általános rektorhelyettese szerint a felülvizsgálat árát a piac határozza meg, nincs hatósági ár, így az ellenőrző állomásonként eltérő lehet, várhatóan 30 és 60 ezer forint közt ingadozhat. A felülvizsgálat után minden állomás ad egy matricát (ennek arculata is eltérő lehet állomásonként), oda kell figyelnie a gazdálkodónak arra, hogy a matrica ne kopjon le a gépről.

Dr. Kovács Zoltán rávilágított a növényvédő gépek bevizsgálásának fontosságára is. Eszerint ha a permetezőgép megfelelő műszaki állapotban van, akkor nő a szerhatékonyság, ezzel akár jelentősen is csökkenhet a permetszer-felhasználás, ami gazdaságosabb munkavégzést is eredményez. Javul a lefedettség, így egyenletesebb és egészségesebb lehet a növényállomány, növelve a termelés minőségét és hozzájárulva annak gazdaságosságához.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában