Kötelesek elintézni

2019.10.02. 10:56

Kérelmek az ügyészségen

Több jelentés érkezik az ügyészségre környezet- és természetvédelmi témában.

Dr. Sipos László megyei főügyészhelyettes

Forrás: Ügyészség

Napjainkban egyre hangsúlyosabban jelenik meg a mindennapjainkban a környezetvédelem, azt azonban kevesen tudják, hogy ebben fontos feladata van az ügyészségnek is.

– Az elmúlt három évben tucatnyi környezet- és természetvédelmi kérelem érkezett a megyei főügyészséghez. Ezek szennyvíztisztító telep és baromfivágóhíd működési problémáiról, hulladékkal feltöltött horgásztóról éppúgy szóltak, mint a gyommentesítés elmulasztásáról – tájékoztatta lapunkat dr. Sipos László.

Horgásztó és gazos kert

A megyei főügyészhelyettes elmondta: megnehezíti az ügyészség eljárását, a tényállás tisztázását, hogy olykor névtelenül vagy hamis névvel és valótlan lakcímmel kapják meg a beadványokat. – Több ügyben a kérelmet, illetve a bejelentést – az abban körvonalazott bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt – az illetékes ügyészségnek küldtük meg, de volt, amit az annak elbírálására illetékes rendőr-főkapitánysághoz, kormányhivatalhoz vagy jegyzőhöz tettünk át – tette hozzá dr. Sipos László.

– Előfordult, hogy egy kérelem alapján az ügyben eljáró halászati hatóságnál kellett jelzéssel élnünk az ügyintézési határidő túllépése miatt. Egy másik ügyben az állampolgár e-mailben tett bejelentést a jegyzőnél egy városi ingatlan gyommentesítése érdekében. A bejelentés alapján a polgármesteri hivatal munkatársai helyszíni szemlét tartottak, és megállapították, hogy az ingatlan valóban elhanyagolt, gyomos, ám parlagfű nem található rajta. A jegyző a gyommentesítésről csaknem három hónap elteltével intézkedett, erről azonban a bejelentőt nem értesítették. Ezt a mulasztást a főügyészség szintén jelzésben kifogásolta – említett néhány példát a főügyészhelyettes.

Kötelesek elintézni

– Tudnunk kell, hogy a panaszokról és a közérdekű bejelentésekről szóló törvény alapján az állami és a helyi önkormányzati szervek a panaszokat és a közérdekű bejelentéseket kötelesek elintézni – hangsúlyozta dr. Sipos László, s kifejtette: a közérdekű bejelentés olyan körülményre hívja fel a figyelmet, amelynek orvoslása vagy megszüntetése a közösség vagy az egész társadalom érdekét szolgálja, de javaslatot is tartalmazhat.

– Ha törvény eltérően nem rendelkezik, akkor a közérdekű bejelentést a beérkezéstől számított harminc napon belül az eljárásra jogosult szervnek el kell bírálnia. Ha az elbírálást megalapozó vizsgálat harminc napnál hosszabb ideig tart, erről a közérdekű bejelentőt – az elintézés várható időpontjáról és az eljárás meghosszabbodásának indokairól – tájékoztatni kell. A vizsgálat befejezésekor pedig a megtett intézkedésről vagy annak mellőzéséről a közérdekű bejelentőt haladéktalanul értesíti kell – mondta dr. Sipos László.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában