Pályaválasztás

2020.02.04. 15:33

Egyre több érv szól az egészségügy szolgálata mellett

A pályaválasztás előtt állóknak fontos megismerni, mit takar és „mennyit ér” egy-egy szakma, hivatás.

Fotós:

A szakképzés átalakulása, az ösztöndíjrendszer, a nagyobb átjárhatóság, a duális képzés, az érettségit és szakképesítést is adó oktatás sok pályaválasztás előtt álló fiatal kedvét meghozhatja ahhoz, hogy valamilyen segítő vagy gyógyító szakmát válasszon, majd az egészségügy szolgálatába álljon.

– A jó döntés meghozatalához viszont fontos megismerni, mit takar egy-egy szakma, például mi a feladata egy mentő- vagy csecsemőápolónak, milyen továbbtanulási, karrierépítési és kereseti lehetőségek várnak a szakmájukra hivatásként tekintő dolgozókra – nyilatkozta lapunknak Vargané Nemes Ildikó, a nagy múltú Zay Anna egészségügyi középiskola intézményvezetője kedden a nyíregyházi Bem-iskolában rendezett „Egészségünk őrei – a szakképzés az egészségügy szolgálatában” elnevezésű szakmai napon, melynek célja az egészségügyi szakmák bemutatása és népszerűsítése volt. A jövő potenciális életmentőit izgalmas bemutatók és „véres kihívások” várták a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt bázisiskolájában.

 

„Szúrópróba”, vér és újraélesztés

Az „Egészségünk őrei – szakképzés az egészségügy szolgálatában” gondolat jegyében 6 állomásos, izgalmas programokba kapcsolódhattak be kedden a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola felső tagozatos tanulói az intézmény tornacsarnokában. A szakmai napot, melynek célja az egészségügyi szakmák bemutatása és népszerűsítése volt, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum, a Jósa András Oktatókórház, a Zay Anna egészségügyi szakgimnázium és a házigazda intézmény közösen szervezte meg. A csoportokban érkező osztályok érdeklődve figyelték, hogyan működik a defibrillátor, miként kell összeszerelni egy infúziót, sőt maguk is tesztelhették tudásukat az injekciózás, vérvétel, csecsemőgondozás és lélegeztetés területén!

Életcélja a gyógyítás

A hetedik osztályos Balogh Csenge arca ragyogott az örömtől, miután társaival végigjárta az egészségügyi állomásokat. Lelkesen mesélte, milyen felemelő érzés volt számára ölbe venni, öltöztetni, szakszerűen ellátni a műbabákat, és az újraélesztéstől, a (mű)vér látványától, mi több, a vérvételtől sem riadt vissza. – A nagymamám védőnő volt, sokat tanultam tőle, ahogy itt, az iskolában is, az ilyen és ehhez hasonló programokon, szakkörökön. Érdekelnek a segítő és gyógyító szakmák, kis korom óta orvos szeretnék lenni. Ez nem valami átmeneti hóbort nálam, hanem az életcélom, így nem kérdés, melyik középiskolában és egyetemen szeretném folytatni majd a tanulmányaimat. Tisztában vagyok azzal, hogy sok erőfeszítést és kitartást kíván tőlem mindez, de hiszem, hogy képes leszek megvalósítani az álmom! – tette hozzá magabiztosan a fiatal lány.

Segíteni kötelesség

– Sok hasonló terveket szövögető, az ápolói vagy az orvosi pálya felé kacsintgató diákunk van... – jegyezte meg büszkén dr. Baloghné Mester Éva intézményvezető, majd elmondta: a Bem hosszú évek óta a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt bázisiskolája, az idén pedig Kiváló Akkreditált Tehetségpont lett az iskola. A tantestület egy emberként vallja (és tanítja), hogy a segítségnyújtás erkölcsi kötelesség, ezért fontos, hogy minden helyzetben, minél szakszerűbben, minden tőlünk telhetőt tegyünk meg másokért.

– Elsősegélynyújtó és csecsemőgondozó szakköröket szerveztünk, rendszeresen és sikeresen részt veszünk különféle „eüs” versenyeken. Az intézményünkben defibrillátor működik, szerencsére, sosem volt még rá szükség. A pályaorientáció hangsúlyos eleme a pedagógiai programunknak, az pedig, hogy mennyien érdeklődnek az egészségügyi szakmák iránt, ez a rendezvény is jól tanúsítja, illetve számos volt diákunkról tudunk, akik az ápolói vagy az orvosi pályát választották – mondta a február 21-én a DE Egészségügyi Karán Bem-bált szervező intézmény vezetője.

PI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában