látogatás

2020.02.07. 14:00

Vakmerő látogatást tettek a megyeházán

Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke fogadta a vendégeket.

Fotó: Csutkai Csaba

A vakok és gyengénlátók megyei egyesületének tagjait fogadta a minap a megyeházán Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, aki Csutkai Csaba fotóművésszel közösen mutatta be a vendégeknek a nagy múltú épületet.

A másik bőrébe bújva

– Beszéltem a csoportnak az önkormányzatnál folyó munkáról, illetve a megyei önkormányzat és a kormányhivatal feladatairól és a közéletben betöltött szerepünkről is. Nem először jártak nálunk az egyesület tagjai, a látogatás valójában egy érzékenyítő kampány része, amelynek volt már előzménye.

– A Vakmerő program keretében tavaly bekötötték a szememet, és kipróbáltam, milyen a megszokott munkahelyemre vakon eljutni, mennyivel nehezebb látás nélkül tájékozódni.

Az immár 16 éve működő Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete tagjai érdekes ötlettel rukkoltak elő egy műhelybeszélgetés alkalmával: tekintve, hogy a társadalom látó tagjaiban

még mindig sok sztereotípia él a látássérültekkel kapcsolatban, és nem sok tapasztalatuk van arról, hogyan élik mindennapjaikat, milyenfajta segítséget igényelnek

– ha igényelnek egyáltalán – a fogyatékkal élők, a figyelemfelhívás, szemléletformálás és a társadalmi felelősségvállalás jegyében az egyesület útjára indította a Vakmerő programot.

Ennek lényege, hogy bárki kipróbálhatja, hogyan boldogulna az egyik legfontosabb érzékszerve, a szeme világa nélkül, szemtakaróval, fehér bottal a közlekedésben – mondta el Nemes-Nagy Tünde, a civil szervezet elnöke.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában