Nyíregyháza

2020.02.21. 17:30

Védőoltás: Több élet múlhat rajta

A gyermeke életével játszik az, aki elutasítja a védőoltásokat és a fontos vitaminokat.

Hódmezõvásárhely, 2015. november 2. Kozma János gyermekorvos bárányhimlõ elleni védõoltást ad be egy gyereknek hódmezõvásárhelyi rendelõjében 2015. november 2-án. Hódmezõvásárhely önkormányzata ingyenessé tette a bárányhimlõ elleni vakcinát a településen élõ gyermekeknek. MTI Fotó: Rosta Tibor

Fotó: MTI-ARCHÍV

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék nemrég azokat a szülőket, akik nem adatták be gyermeküknek a K-vitamint és ezzel a halálát okozták. Az anya egyik terhessége idején sem vette igénybe a védőnői szolgálatot és a terhesgondozást, orvoshoz nem vitték a gyerekeket.

Az apa az egyik oltásellenes szervezet korábbi vezetője. Az eset ismét ráirányította a figyelmet a kötelező védőoltások és vitaminok fontosságára.

Az évszázadokkal ezelőtti, pusztító járványok azért tűntek el, mert van egy pontosan felépített kötelező oltási rendünk, amivel szinte teljesen felszámoltunk olyan súlyos, korábban végzetes kimenetelű betegségeket, mint a torokgyík, a gyermekbénulás, a szamárköhögés, a tbc és a kanyaró

– nyilatkozta dr. Dicső Ferenc főorvos, megyei védőoltási szaktanácsadó.

– A hazai magas, 97-98 százalékos átoltottsági arány védettséget jelent akkor is, amikor országhatáron túlról érkezik a fertőzés – utalt arra, hogy nem okozott gondot itthon, amikor három évvel ezelőtt határon túlról hozták be a kanyarót.

Nem csak adható, kötelező adni

– A védőoltással kapcsolatos kockázatok összehasonlíthatatlanul, nagyságrendekkel kisebbek annál, mint amit a velük megelőzhető súlyos fertőző betegségek és a szövődmények jelenthetnek – jelentette ki lapunk kérdésére dr. Dicső Ferenc, a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályának vezető főorvosa.

– A betegség súlyosságától függően a gyerekek kórházi ellátást is igényelhetnek, a gyógyulást követően maradandó egészségkárosodás fordulhat elő, és egyes esetekben akár halállal is végződhet a fertőzés – vette sorra a megyei védőoltási szaktanácsadó, milyen tragikus következményei lehetnek a kötelezettség elmulasztásának.

Az életkorhoz kötött kötelező és kampányoltások – ez utóbbiak az alapvédettséget megerősítő vakcinák – hazai rendszerének segítségével számos, akár halálos, súlyos szövődménnyel járó betegséget sikerül megelőzni, gyakorlatilag teljesen száműzni hazánk területéről, de három éve épp a határon túlról behozott kanyaró mutatott rá, milyen fontos, hogy a magyar gyermekek megkapják az ez elleni védőoltást.

A megyei oltási szaktanácsadó azt mondta, Magyarországon magas, 97-98 százalékos az átoltottság, s ebben fontos szerepe van a házi- és iskolaorvosnak, védőnőnek, az oltási kiskönyvben minden esetben rögzíteni kell a vakcina gyári számát, az oltó orvos nevét, mert védőoltást csak orvos adhat be.

A gyermek életével játszik

– A megyében évente 3-4 olyan családdal találkozunk, akik ellenzik a védőoltást, de a velük folytatott beszélgetés után szinte kivétel nélkül belátják, azzal tesznek jót a gyermeküknek, ha beadatják az oltást, amit egyébként rendelet is előír – említette a főorvos, és hozzátette: a teljesen elzárkózó szülőket akár bíróság is kötelezheti a védőoltás beadatására, azonban erre a megyében nem volt példa az utóbbi időben.

A szaktanácsadó kifejtette azt is: vannak speciális esetek, amikor a gyermek veleszületett, szerzett betegsége vagy az immunrendszerét gyengítő gyógyszerek szedése miatt el kell halasztani az oltás időpontját, de ezt szigorú ellen­őrzés és dokumentáció előzi meg – tette hozzá.

A kötelező vitaminokkal kapcsolatban elmondta, a K-vitamin a véralvadásban játszik fontos szerepet. A gyógyszert minden újszülött pár órával a születése után megkapja a kórházban, majd otthon – szájon át – folytatni kell az adagolását.

– Ez elsősorban a kizárólagosan anyatejjel táplált csecsemőknek fontos, mivel a náluk megtelepedett bélbaktériumok nem termelnek kellő mennyiségű K-vitamint, ellentétben azokkal a csecsemőkkel, akiket tápszerrel táplálunk. A K-vitamin hiánya a bélben és az agyban okozhat végzetes vérzéses állapotot – utalt a beszélgetés apropójául szolgáló esetre a főorvos, majd kiemelte a D-vitamint is, amely a csontgyengeség (angolkór) megelőzésén túl erősíti az immunrendszert, így megfelelő D-vitamin-szint esetén kisebb a daganatos megbetegedések előfordulása.

– A gyermeke életével játszik az, aki elutasítja a védőoltásokat, vagy nem adja be a szükséges vitaminokat, éppen ezért ez egyetlen esetben sem lehet elvi kérdés – nyomatékosította dr. Dicső Ferenc, aki nem emlékszik a megyében olyan esetre, amikor az oltás okozott volna komoly szövődményt vagy egészségkárosodást.

Nem volt súlyos szövődmény

A családok és a gyermekek legfőbb „védelmezői”, egyfajta őrangyalai a védőnők, akik a születést követően a legtöbbet látják a csecsemőt, s hosszú éveken át végigkísérik az életét. Egy körzetbe 160-180 család tartozik, hat hétig hetente, de ha nagy szükség van rájuk, akár gyakrabban is kimennek a gyerekekhez.

– A hazaérkezést követő 48 órában látogatjuk meg először a családot, amikor az anyatejes táplálás, a védőoltások és vitaminok fontosságáról, a helyes babaápolásról is beszélünk – mondta érdeklődésünkre Deák Andrea csoportvezető védőnő.

A védőoltások nagy részét csecsemő- és gyermekkorban adják egy pontosan ütemezett rend szerint.

A babáknak kéthetesen kell megkapniuk az újabb K-vitamint, ez a véralvadásban játszik létfontosságú szerepet, míg a D-vitamin a csont- és fogképződést segíti, és erősíti az immunrendszert.

– Én szeretem beadni a vitaminokat és megmutatni, hogyan kell – említette a védőnő, s erre mindaddig havonta szükség van, amíg csak anyatejjel táplálják a kicsit. A D-vitaminra pedig naponta szükség van egyéves korig. A tapasztalatokról Deák Andrea elmondta, a szülők elfogadóak a vitaminokkal kapcsolatban, a védőoltással szemben már – a lehetséges szövődmény, betegség miatt – vannak fenntartásaik, de 1-2 notórius „ellenálló” szülőn kívül többség belátja ezek fontosságát.

A nyíregyházi Egészségügyi Alapellátási Igazgatóságon 38 területi és 25 iskolai védőnő dolgozik, munkájuk eredményeként 98-99 százalékos az átoltottság, ami országos szinten is nagyon jó.

– Huszonöt éve vagyok védőnő, de olyan esettel még nem találkoztam, amikor súlyos szövődményt okozott a védőoltás – tette hozzá Deák Andrea, aki elmondta: a bárányhimlő elleni vakcina már a kötelező oltások közé tartozik, az agyhártyagyulladás C-típusa elleni védőoltás pedig államilag támogatott készítmény lett, a szülőknek csak a dobozdíjat kell kifizetnie, ezt sokan kérik, de áldoznak a drágább készítményekre is – mondta a védőnő.

Bednárik Mónika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában