turizmus

2020.03.27. 09:31

Már az idegenvezetők is nagy bajban vannak

A Magyar Idegenvezetők Egyesülete közzétette a kérdőíves kutatásának részletes eredményeit, melynek szomorú apropóját a koronavírus-járvány okozta válság szolgáltatta.

A Turizmus Online összeállításából kiderül: jelenleg Magyarországon mintegy 12 ezer engedéllyel rendelkező idegenvezető van, közülük 5 ezren folytatnak aktív tevékenységet.

Illetve folytatnának. Közülük nagyjából 3500-en élnek kizárólagosan idegenvezetésből, így ők azok, akik a jelenlegi helyzet miatt a legnagyobb bajban vannak.

A kérdőíves kutatásba kizárólag olyanok kerülhettek bele, akik tényszerűen aktív idegenvezetői tevékenységet végeznek. A száz főre vetített mintában 22 százalék volt a férfiak, míg 78 százalék a nők aránya. A válaszadók korcsoport szerinti megoszlását tekintve a legnagyobb hányadot a 31–45 év közötti korosztály képezi.

A kérdőív kitért arra is, hogy mikor érkeztek a koronavírus miatti első lemondások. A feldolgozott adatok alapján a legtöbben március első napjaiban szembesültek az első lemondásokkal. A szakmában jellemző volt a „függőben tartás” is, ami azt jelentette, hogy sokan sokáig nem mondták le az utakat, hanem kivártak. A válság jellemzően európai és tengerentúli alakulása miatt azóta rengeteg volt a lemondás, jellemzően októberig, melyet a statisztika is alátámaszt.

A legnagyobb problémát jelenleg az jelenti, hogy az idegenvezetők sem nem alkalmazottak, így a munkavállalókat segítő támogatásokból nem részesülhetnek, sem nem munkáltatók, és a statisztikai adatok szerint 70 százalékuk nem rendelkezik semmilyen megtakarítással.

Ennek oka lehet, hogy míg a turizmus a nemzetgazdaság húzóágazata, ahol az elmúlt években számos vissza- vagy vissza nem térítendő támogatásra lehetett pályázni, addig az ágazat ezen szegmense tevékenységéből kifolyólag semmilyen támogatásra nem volt jogosult (hacsak nem egyéb mikrovállalkozásokat célzó forrásra nem tudott pályázni).

Ebből kifolyólag, míg a szállodák vagy az attrakciós szektor tagjai a fejlesztéseket támogatásból meg tudták oldani, addig az idegenvezetőknek a hozzávetőlegesen féléves szezon alatt kell megkeresniük a teljes éves bevételüket.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában