Nyíregyháza

2020.04.15. 15:53

Emlékezés Sipos Kund Kötöny református esperes-lelkipásztorra

Húsvét első napján azt ünnepeltük, hogy Krisztus diadalt aratott a halál felett. Hangzott a köszöntés: Krisztus feltámadott! S a bizonyosságra alapozott válasz: valóban feltámadott! Nagy erőforrás ez ma is, amikor nagytiszteletű Sipos Kund Kötöny esperes úrra emlékezünk, aki földi életét ennek meghirdetésére szánta.

Különleges húsvétot tartott hitvestársával. Otthonukban hallgatták a hirdetett Evangéliumot és éltek az úrvacsora szent jegyeivel. Kevés idő múlva a Feltámadott Úr hazahívta, földi biztonságot jelentő otthonából, szerettei közül a mennyei tökéletes dicsőségbe. Ünnepnapon ment el békességben, csendesen az örök ünneplés helyére.

Kegyelettel emlékezik a Nyírségi Református Egyházmegye és a Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség népes közössége 76 évet élt esperesére és lelkipásztorára.

1943. október 4-én, Kisújszálláson hat gyermeket felnevelő lelkész családban született. A család elszenvedte a vadul előre törő politikai változásokat, ami meghatározta gyermekkorát. A nagyhírű Debreceni Református Kollégiumban érettségizett. Az évszázados falak között folytatta teológiai tanulmányait. Szolgálatát Dévaványán kezdte segédlelkészként. Majd a nyírségbe vezetett szolgálati útja, itt egy életre szólóan meg is meggyökerezett. 1969-től 1991-ig Ramocsaházán volt lelkipásztor. Éveken át szolgált a szomszédos Nyíribronyban is. Itt végzett szolgálata idején lett a Nyírségi Egyházmegye esperese tizennyolc éven át. Esperessé választását követően a Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség hívta meg lelkipásztorának, ahol 1991-től nyugdíjba vonulásáig, 2013-ig szolgált.

A rendszerváltás utáni években is lendületesen folytatta egyházépítő munkáját, kihasználva az egyház előtt feltáruló lehetőségeket. Itt végzett szolgálata idején általános iskola, idősek otthona, bölcsőde alapítását vezette. Mindvégig energikusan végezte küldetését. A közéletben is szerepet vállalt, hiszen 1998-2006 között a Nyíregyháza képviselőtestületének és bizottságainak tagja volt. Esperesi tisztéből fakadóan az egyházkerületnél és a zsinaton töltött be felelős megbízatásokat.

Gyermekek iránti szeretetét Isten azzal jutalmazta, hogy hat éven át tartó nyugdíjas éveit feleségével, három gyermekével és nyolc unokájával tölthette boldogságban. Közben lelkipásztori szolgálatokat végzett az egyházmegye közösségében. Hirtelen, de békességben ment el. Szerettei mellett kegyelettel emlékezik a Nyírségi Református Egyházmegye, a Nyíregyháza-Városi Egyházközség és sok-sok városlakó. A feltámadott Úr tegye áldottá emlékét közöttünk!

dr. Gaál Sándor esperes-lelkipásztor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában