Szolgáltatásfejlesztési workshop

2020.06.10. 15:51

A kézműves vásárok fellegvára lesz Sóstó

A Sóstói Pikniken és a Sóstói Piacon a helyi termelők és iparművészek mutathatják meg portékáikat.

Forrás: illusztráció / archív

A helyi árusoknak is sok nehézséget okozott a pandémiás időszak, hiszen amíg mindenki otthon maradt, ők sem tudták a megszokottak szerint kínálni portékáikat. Éppen ezért helyi termék- és szolgáltatásfejlesztési workshopot rendeztek szerdán Nyíregyházán, melynek célja a a helyi termelők értékesítési lehetőségének javítása, valamint a térség helyi termék- és szolgáltatás kínálatának bővítése volt. Az eseményen kiderült: a megyeszékhelyen két olyan esemény-sorozatot terveznek, amely az árusok forgalmát is fellendítheti.

Két helyszínen árulhatnak

– Azoknak a helyi termelőknek és népművészeknek szeretnénk segíteni, akik az elmúlt időszakban anyagi veszteséget szenvedtek el – erősítette megl dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere. – A hétvégén a múzeumfaluban elindul a Sóstói Piknik nevű rendezvénysorozat, amely- a pandémiás szabályokat betartva- szabadtéren, százezer négyzetméteren várja az érdeklődőket egy gasztronómiai, illetve helyi őstermelői és kézműves kínálattal, kísérő programokkal.

A Sóstói Pikniket minden második hétvégén rendezik meg, illetve a jövő héten pénteken a sósótói piac is újra megnyílik a Blaha Lujza sétányon, amely rendszeresen heti négy vásárnappal működik majd. A Sóstói Múzemfaluban augusztus 15. után tarthatóak tömegrendezvények, négy nagy gasztronómiai programmal készülhet a szabadtéri múzeum, melyekre szintén kitelepülhetnek a helyi kézműves mesterek is.

Egyeztetnek az árusokkal

– A tavalyi évben kialakított tematikát folytatva szerdán, pénteken, szombaton és vasárnap vásári napokat tartunk a Sóstói Piacon – ismertette Kovalecz Róbert, NYÍRVV Nonprofit Kft., Piac- és Vásártér- üzemeltetési irodavezetője. – A vásárokon a Búza téri piac árusai, az Aranykapu Művészeti Egyesület tagjai, illetve a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktumiroda kataszteri tagjai kínálhatják portékáikat.

Hozzátette: már elkészült a vásárnaptár vázlata, mely az árusokkal való egyeztetés után véglegesítenek. Ahhoz, hogy a két esemény zavartalanul működhessen egymás mellett, a gasztronómiai jellegű piknik idején a piacra elsősorban az iparművészeti és kézműves alkotók jelentkezését várják. Tavaly a vasárnap az „aranykapus” árusok napja volt, az idén hasonlóképpen tervezik, ugyanakkor a piknikre is várják a művész-árusokat.

A helyi termelők és szolgáltatások online megjelenésének támogatásáról Nagy Zsuzsa, a MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda tanácsadója beszélt. Tájékoztatójából kiderült, a nyíregyházi foglalkoztatási paktum elektronikus kataszter már több mint hetven tagja van, de továbbra is várják a jelentkezőket. Az adatbázisban a regisztrált termelők és kézművesek termékeire és szolgálatásokra akár település szerint kereshetnek rá az érdeklődők.

Koordinálni kell a mestereket

A sóstói pikniken és piacon résztvevő kézművesek és iparművészek jelenlétét dr. Puskásné Oláh Júlia, az Aranykapu Népművészeti Egyesület elnöke koordinálja – ami nagyobb feladat, mint elsőre gondolnánk.

– A mesterek folyamatosan tanítanak, saját kiállításokat rendeznek és más vásárokon is részt vesznek, sokszor hónapokra előre elkötelezik magukat – mondta el lapunknak dr. Puskásné Oláh Júlia. – Egy óriási programrendszert kell kezelnünk, hogy mindig azokat tudjuk elhívni a vásárra, akiknek épp nincs egyéb elfoglaltságuk.

A népművészet mesterétől azt is megtudtuk, hogy 32 szakágban bemutatkozó árusok portákáinak minősége garantált, hiszen csak zsűrizett munkákat árulhatnak: minden tárgyat a Nemzeti Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza értékel.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában