Autóvilág

2020.07.12. 07:00

Az utazás príma, ha tisztán hűt a klíma

A nyomáspróba alatt lehet meggyőződni arról, hogy az autóklíma-rendszerben nincs szivárgás.

Fotó: Ladányi Tóth Lajos

– „Nem hűt a klíma. Legyen szíves, töltse fel!” – ez a leggyakoribb ok, ami miatt felkeresnek. De ez korántsem annyira egyszerű, hogy csak begördül az autó, megtelik klímagázzal, és a probléma kipipálva. Ettől jóval összetettebb a történet, és szinte minden kocsi más a hibafeltárás és a megoldás szempontjából – fejtegette Márton János nyíregyházi autóklíma-specialista.

A vírusok ellensége

– Kezdjük ott, hogy a klí­másokat zömmel akkor keresik, amikor már tombol a kánikula. Pedig célszerű megelőzni a rohamot, jelentősen lecsökkentve a várakozási időt. Már csak azért sem kell a nyárra fókuszálni, mert a klímaberendezés télen is hasznos lehet a párátlanítás miatt.

Márton János szerint az autó párás klímaberendezése táptalajt ad a megtelepedő vírusok, gombák, spórák, allergiát okozó anyagok elszaporodásának.

– A klíma által befújt levegő belélegzése megbetegedésekhez vezethet. Ezért ajánlott évente legalább egyszer, tavasszal fertőtleníteni.

A vírusok, a gombák eltávolítását a legújabb környezetbarát ózontechnológiával végezzük.

Ennek előnye, hogy nem igényel megbontást, viszonylag kevés időt vesz igénybe, teljes fertőtlenítéssel és szagtalanítással jár az utastérben, vegyszermentes, a klímarendszert és a teljes utasteret fertőtleníti, a kórokozók nem tudnak ellenállni az ózon erejének, nem károsítja az autó elektromos rendszerét, a technológia környezetbarát, és behatol a legeldugottabb zugokba is.

A klímaberendezések évente hűtőközegük 10-20 százalékát veszítik el, ami jelentősen befolyásolja a működésüket.

– Ellenőrizni kell a klímakompresszor ékszíját és ékszíjtárcsáját. A klímaékszíj cseréje általában egybeesik a generátorszíj cseréjének idejével.

A pollenszűrő cseréje 15 ezer kilométerenként javasolt. Az eltömődött szűrő nem képes átereszteni a kívánt levegőmennyiséget, ez csökkenti a klíma hatékonyságát, ráadásul az elszennyeződött pollenszűrőben megtelepedő baktériumok és gombák kellemetlen szagot árasztanak, betegséget terjeszthetnek és allergiát okozhatnak.

Évente érdemes kontrolláltatni a légkondicionáló berendezésben található hűtőközeg és olaj mennyiségét, valamint a rendszer tömítettségét.

A hiányos hűtőközeg-mennyiség csökkenti a klíma teljesítményét, így az nem képes lehűteni az utasteret a kívánt hőmérsékletre. A rendszerben lévő olaj a kopó alkatrészeket óvja az elhasználódástól.

Aki évek óta elmulasztotta, hogy klímás szakemberhez vigye a kocsiját, ne lepődjön meg, ha az elszivárgott hűtőközeg révén lecsökkent a klíma hatásfoka.

– A hibafeltárás után le kell fejteni a rendszerben megmaradt klímagázt és olajat. A 20 perces vákuumolást és a 15 perces nyomáspróbát követően feltöltjük a megfelelő mennyiségű hűtőközeget nitrogéngázzal. A gyártók előírják, hogy az egyes típusokba pontosan mennyi gázt kell tölteni.

A nyomáspróba alatt lehet meggyőződni arról, hogy az autóklíma-rendszerben nincs szivárgás. A vákuumteszt során kiszivattyúzzuk a rendszerből a levegőt, a párát, valamint vizsgáljuk a rendszer gáztömörségét.

Télen is hasznos

Akkor hosszú életű egy klímaberendezés, ha nem csak nyáron használjuk.

– Már csak azért is érdemes télen bekapcsolni a klímát, mert a meleg levegővel keverve párátlanítunk és fűtünk. A tömítések nem száradnak ki, tovább bírják a működést – jegyezte meg Márton János.

– A klímatisztítást nem szabad halogatni, évente legalább egyszer időt és pénzt kell rá fordítani. A pollenszűrő cseréje, a vegyszeres tisztítás és az ózongázos fertőtlenítés alkalmazása a leghatásosabb módszer.

Ladányi Tóth Lajos

Érdemes szellőztetni is

Az sem másodlagos tényező, hogy miként használják az autóban ülők a klímát. Ha ugyanis valaki tartósan magára irányítja azt, akár ízületi bántalmai is lehetnek. Célszerű a beszállás előtt lehúzni az ablakokat, kiszellőztetni a kocsit, hogy a belső, felforrósodott levegő valamelyest hűljön. Utána a felhúzott ablakokra kell irányítani a szellőzőrostélyokat, hogy komfortosabbá váljon az utazás a klímával. Ha valaki torokfájásra panaszkodik, azt a nem jól karbantartott klímaberendezés is okozhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában