nemzeti konzultáció

2020.07.29. 10:45

Ez az a hely, ahol otthon vagyunk

Csak itt kapunk biztonságot, közös és egyéni célokat a közösség összetartó ereje oltalmában.

A koronavírus járvány elleni védekezésről, tapasztalatokról, további teendőkről szól az új nemzeti konzultáció. Olvasóinkat kértük, osszák meg erről a véleményüket.

- Csak eget cserélnek, nem lelket azok, akik átkelnek a tengeren – tartja a Horatiusnak tulajdonított régi latin mondás. Szabadon jövünk-megyünk a világban, ma itt vagyunk, holnap ott. Azt hittük, hogy nincs semmilyen korlát, akadály, ami meggátolhatna abban, hogy úgy érezzük szabadok vagyunk, s akkor, mint derült égből a villámcsapás ránk hozta a frászt egy parányi vírus. Egy néhány nanométernyi kis semmiség, amelyik egyik napról a másikra felforgatta az életünket. Mindenkiét. Pánikba esett a világ, bezárkóztunk, hazajöttünk.

Madarassy György
Fotó: Galambos Béla

- Haza! Oda, ami a hazánk és ahol az otthonunk is van. Azért, mert itt vagyunk biztonságban, ahol a családunk és rokonaink, barátaink élnek. Akikkel egy nyelvet beszélünk, együtt nőttünk fel, jártunk iskolába, ugyanannak a lánynak csaptuk a szelet, szurkoltunk kedvenc csapatunknak. Még felnőtt korunkban is rohantunk haza a szülőkhöz örömünket-bánatunkat megosztani.

Ez az a hely, ahol megkaphatunk mindent, ami széppé, boldoggá teheti életünket. Amely célokat ad, s általuk értelmet is az életünknek. Ez az a hely, ahol melengetően vesz körül bennünket a különlegesen szép és gazdag magyar nyelv, a kulturánk, a hagyományaink, gyönyörű tájaink.

Ez az a hely, ahol otthon lehetünk, vagyunk. Ahol érdemes és kell élni. Csak itt kapunk biztonságot, közös és egyéni célokat a közösség összetartó ereje oltalmában.

„Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne – ismétlem el magamnak és éreztem, hogy szívem megtelik nagy és általános meleggel...”. Sokszor és sokan hivatkoztak az imént idézett Tamási Áronra, de úgy érzem, hogy ma aktuálisabb, mint bármikor – osztotta meg velünk az általa már interneten megválaszolt kérdéseket tartalmazó nemzeti konzultáció indította gondolatait Madarassy György festőművész.

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában