nyíregyháza

2020.07.18. 11:37

Diplomás romák szimpóziuma

Nyíregyházán találkoztak a keresztény roma szakkollégiumi hálózat öregdiákjai.

Fotó: Dodó Ferenc

– A legutóbbi tudományos dolgozatom arról szólt, hogy egy óvodavezető hogyan tud új ötleteket, innovatív megoldásokat bevezetni egy intézményben. A kutatás rávilágított arra, hogy egy-egy szakmai közösségben a vezető erősen támaszkodik kollégái szaktudására, más intézmények – ez esetben óvodák- tapasztalataira. Az élet bármely területére igaz, hogy egymást segítve könnyebben tudunk boldogulni, jobban tudunk haladni és fejlődni, sokkal nehezebb a helyzetünk, amikor magunkra maradunk egy problémával. Hasonló a küldetése a keresztény roma szakkollégiumok hálózatának is, ahol számíthatnak egymásra a diplomás romák, megoszthatják szakmai –, és személyes életük tapasztalatait is egymással – mondta Sörös Iván, a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárságának főosztályvezetője a Roma Szakkollégiumok Egyesületének találkozóján Nyíregyházán.

A háromnapos rendezvényre az ország valamennyi intézményéből érkeztek öregdiákok, az idén a házigazda az Evangélikus Roma Szakkollégium volt.

A pozitív hírek is eljussanak

Molnár Erzsébet lelkész-igazgatótól megtudtuk, szeptemberben már a tizedik tanévet kezdi meg a szakkollégiumi hálózat. Négy intézménnyel indultak 2011-ben, jelenleg 11 működik az országban azzal a céllal, hogy segítsék a felsőoktatásba bejutott roma, hátrányos helyzetű fiatalokat, erősítsék társadalmi szerepvállalásukat.

Laborczi Géza
Fotó: Dodó Ferenc

– Az elmúlt 10 évben összesen 120 hallgató fordult meg az Evangélikus Roma Szakkollégiumban Nyíregyházán, 58 diplomás került ki közülük: ápolók, tanítók, szociális munkások, valamint közgazdász, és mérnök is van köztük. Mindegyikük elhelyezkedett és sokan közülük tovább segítik a romák felzárkózását, társadalmi integrációját. Sokoldalú, kvalifikált emberekről van szó. Az alumni találkozóval szeretnénk elérni, hogy pozitív hírek is eljussanak a romákról a társadalom széles köréhez – emelte ki a lelkész- igazgató.

Hozzátette, az egyesület összefogja a diplomásokat az egyetemi évek után is.

Az egykori szakkollégisták figyelemmel kísérhetik egymás karrierútját, s nem utolsósorban ők jelentik a bátorító példaképeket, a pozitív mintákat a következő generációknak.

Virág Ádám Gávavencsellőn nőtt fel, szerinte a minőségi oktatás mellett szükség van egy támogató közegre is ahhoz, hogy eljuthassanak az egyetemig a hátrányos helyzetben felnövekvő gyerekek. Célok, szorgalom és kitartás nélkül ő sem jutott volna messze, a szociális munkás alapszak és a mesterképzés után, jelenleg doktori képzésben vesz részt az ELTE-n.

Laborczi Géza lelkész, az egyesület elnöke köszöntőjében arról beszélt, bármilyen életutat jár be az ember, fókuszban kell tartani a személyes elkötelezettséget, a tudományos igényt, az értékek megőrzését, és a dolgok újragondolására való képességet, mint a fejlődés mozgatórugóját.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában