Gyümölcstermesztés

2021.01.28. 20:00

Nagy virágzásra számíthatunk az idén

Egy komplex fejlesztési program új perspektívát nyithat a szabolcsi alma régi hírnevének fellendítésére.

GB

Dr. Takács Ferenc jég- és fagymentes esztendőt kíván a hazai gyümölcstermesztőknek

Forrás: Illusztráció / Somogyi Hírlap-Archív

Fotó: Kovács Tibor

– A gyümölcster­mesztésünk elmúlt évi gazdasági teljesítményének tükrében mit vár, mire számít 2021-ben Szabolcs-Szatmár-Bereg megye agráriumának meghatározó ágazatától? – kérdeztük dr. Takács Ferencet, az Újfehértói Kutató Állomás vezetőjét.

Felgyorsult klímaváltozás

– Polihisztornak kell lenni annak, aki a gyümölcster­mesztésre adja a fejét. A régi mondás is jelzi, hogy a gyümölcstermesztés egy rendkívül összetett, sokrétű tudást igénylő tevékenység. Sajnos ma már ez is kevés. A gazdasági, növényvédelmi, agrotechnikai és pénzügyi hatások mellett a felgyorsult klímaváltozás káros hatásai jelentik a legnagyobb problémát. Néhány év alatt elképzelhetetlenné vált, hogy egy modern ültetvényt jég- és fagyvédelmi berendezések nélkül alakítsunk ki. Míg 2018-ban a túltermeléssel és kedvezőtlen piaci viszonyokkal hadakoztunk, 2019-ben és 2020-ban a tavaszi fagy, a jégesők és extrém viharok jelentették a legnagyobb problémát. Tavaly az elmúlt 10 év legkisebb termését takaríthatták be a magyar almatermesztők. Nem meglepő, hogy nincs telepítési kedv, és kevés a fiatal az ágazatban. Gazdaságilag teljesen érthető, hogy sokan úgy döntenek, kivágják az ültetvényüket – mondta lapunknak dr. Takács Ferenc.

– A gyümölcstermesztés fejlesztése csak a gazdákkal közösen képzelhető el. Olyan programokat kell a szakmai szervezeteknek kidolgozniuk, melyek biztos piaci hátteret, szakmai támogatást és megfelelő jövedelmet biztosítanak az ágazat szereplőinek. Ezen tényezőket foglaltuk rendszerbe, és dolgoztunk ki egy komplex fejlesztési programot, amely reményeink szerint 2021-ben elindul és új perspektívát nyit a szabolcsi alma régi hírnevének fellendítésére – fogalmazott a szakember.

Ilyen még nem volt

– Az Újfehértói Kutató Állomás területére tervezett „Szabolcsi Alma Centrum” egy komplex szakmai beruházás. A munkálatok az idén megkezdődnek, így várhatóan 2022 tavaszán lesz a hivatalos átadás, ekkor az almatermesztők birtokba vehetik a komplexumot. Ezzel párhuzamosan tervezzük elindítani azt a komplex telepítési programot, amely a termőalapok megújítását szolgálja. Ilyen mélyreható és összetett fejlesztési koncepció már rég nem volt az almaágazatban. A kutatási ismereteket is szeretnénk a jövőben átadni a különböző termelői köröknek, a bővülő szakismeret pedig segítheti az új piacok felkutatását, ami pedig megkönnyítheti az alma értékesítését – sorolta a terveket dr. Takács Ferenc.

– Ha csupán az almafák terméshozási szabályrendszerét és biológiáját vesszük figyelembe, 2021-ben nagy virágzásra és jó termésre számítunk. A nehezen kalkulálható tényezők, mint a fagy, a jég és egyéb kedvezőtlen környezeti hatások valószínűségét természetesen nem tudjuk megjósolni, de a magam és kollégáim nevében kívánom, hogy legyen mindenkinek „gyümölcsöző” és boldog az új éve – foglalta össze idei várakozásait dr. Takács Ferenc.

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában