koronavírus

2021.01.16. 12:27

Tesztelik a szociális dolgozókat Nyíregyházán

Megyénkben mintegy 6 ezren dolgoznak a szférában, és sokan éltek a szűrés lehetőségével.

Fotó: Sipeki Péter

A pedagógusok és szociális intézmények dolgozóinak korábbi teszteléséhez hasonlóan január 16-17-én is célzott csoportos tesztelést szerveznek a kormányhivatalok. A hétvégén országszerte 127 mintavételi ponton várják a szociális szférában dolgozókat. A vizsgálatok célja a járvány terjedésének további lassítása és az emberek egészségének védelme.

Nyíregyházán a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának épületében szűrik a szociális dolgozókat.

Az oltás is folytatódik

Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kormánymegbízottja a tesztelésről elmondta, a hétvégi tapasztalok alapján döntik majd el, hogy mikor lesz a jövőben tömeges szűrés.

– Ez az első alkalom, amikor a szociális alapellátásban dolgozókat vizsgálják, megyénkben mintegy 6 ezren dolgoznak a szférában, s közülük nagyon sokan regisztráltak a tesztelésre. Sokan érkeznek előzetes regisztráció nélkül, de számítottunk erre, és úgy állítottuk be a kapacitásokat, hogy mindenkit megvizsgálhassunk, aki igényli – tájékoztatta lapunkat a kormánymegbízott, hozzátéve: jövőben folytatódik az idősotthonokban dolgozók és a gondozottak oltása is.

 

– A döntések a vakcina beérkezésének függvényében születnek, most már közismert, hogy európai uniós szinten szerzik be az ilrásokat. Amint hazánkba érnek az oltóanyagok, azokat a lehető leggyorsabban felhasználjuk. Nagyon fontos, hogy tartjuk magunkat a korábbi prioritási sorrendhez: az első helyen az egészségügyi dolgozók szerepelnek, akiknek még mindig van lehetőségük beoltatni magukat, és ezzel párhuzamosan megkezdődött az idősotthonok dolgozóinak és lakóinak az oltása is. Ennek a folyamatnak még az elején járunk, de bízom benne, hogy nagyobb mennyiségben érkeznek majd a vakcinák, és gyorsan, ütemesen haladhatunk az oltással – vázolta a terveket Román István.

Hoffmanné Szilágyi Zsuzsanna egy fogyatékkal élőkkel foglalkozó szociális intézmény dolgozója. Kérdésünkre elmondta, nagyon fontosnak tartja a szűrést, hiszen így megóvhatja a gondozottak, a családja és a saját egészségét is.

– Kifejezetten örültem a lehetőségnek, támogatom az ötletet, ugyanis így tisztában lehetek az állapotommal, megvédhetem magam és a szeretteimet egyaránt – hangsúlyozta a szociális dolgozó. További részletek a Kelet-Magyarország hétfői számában.

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában