ÁSZ

2021.05.20. 11:55

Nyíregyházi Atlétikai Centrum: nem talált problémát az ÁSZ

Megfelelő volt a Nyíregyházi Atlétikai Centrum megépítésének, illetve a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő felújításának döntés-előkészítése és a beruházás megvalósításának előkészítése – állapította meg az Állami Számvevőszék. Az ÁSZ jelentős beruházások előkészítésének ellenőrzését végzi, amellyel támogatja a közpénzek szabályos és átlátható felhasználását.

A beruházások előkészítésében közreműködő szervezeteknek az Alaptörvényben meghatározott alapelvek szerint kell a közpénzeket felhasználniuk. A szervezet köteles kiépíteni azokat a kontrollokat, amelyek az átláthatóság, elszámoltathatóság, törvényesség, célszerűség és eredményesség követelményének teljesülését szolgálják. Tekintettel arra, hogy a beruházások jellemzően több százmillió, esetenként több milliárd forintos támogatásból valósulnak meg, az Alaptörvény követelményeinek betartásához szükséges szervezeti keretek és szabályozó eszközök kialakítása, a beruházási kockázatok feltárása és kezelése elvárás minden érintett szervezet felé.

A számvevőszéki ellenőrzés célja – a beruházás eredményes megvalósulásának elősegítése érdekében – a folyamatban lévő beruházás vonatkozásában, a döntés-előkészítéstől a megvalósítás megkezdéséig felmerülő kockázatok beazonosításának és az integritási szempontok érvényesülésének értékelése volt.

A Nyíregyházi Atlétikai Centrum megépítése

A Modern Városok Program (MVP) keretében Magyarország Kormánya együttműködési megállapodást kötött Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatával, ebben vállalta, hogy támogatást nyújt egy atlétikai centrum kialakításához a szabolcsi megyeszékhely közösségi és sportéletének támogatása érdekében. A kormány a 2016. évi központi költségvetés terhére az atlétikai centrum megépítésének előkészítő munkálataira 250 millió Ft forrást hagyott jóvá, továbbá a 2017-2019. évi központi költségvetések terhére összesen 3 milliárd 482,5 millió Ft támogatást biztosított. A beruházáshoz kapcsolódó meghatározott közigazgatási hatósági ügyeket kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította.

Az ÁSZ ellenőrzése során megállapította, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium mint az Innovációs és Technológiai Minisztérium jogelődje, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma a jogszabályokban és belső előírásaiban rögzített módon készítette elő és terjesztette a Modern Városok Bizottsága elé a Nyíregyházi Atlétikai Centrumot érintő beruházási projekt előkészítésére és megvalósítására vonatkozó javaslatát. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata szabályszerűen határozott a Nyíregyházi Atlétikai Centrumot érintő beruházás-projekt előkészítési tevékenységeinek megkezdéséről. A beruházás előkészítésének támogatását biztosító okiratokat szabályszerűen adták ki.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata belső szabályozottsága, szervezeti és működési folyamatai biztosították a beruházás megfelelő előkészítését. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a Nyíregyházi Atlétikai Centrumot érintő beruházási projektet szabályszerűen előkészítette, az előkészítési szakaszban megkötött szerződések megfelelőek voltak.

Az Állami Számvevőszék az ellenőrzés megállapításai alapján Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának jegyzője részére egy javaslatot fogalmazott meg az önkormányzat belső szabályozásának további erősítése érdekében.

- ÁSZ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában