Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.06.19. 20:00

Diákmunka: óriási az érdeklődés

Több százezer diák dolgozott már a Nyári Diákmunka Programban, és töretlen az érdeklődés.

MI, MJ

Az önkormányzatok számos munkakört kínálnak a fiataloknak | Illusztráció: KM-archív

Fotó: Pusztai Sándor

A kilencedik évébe lépő Nyári Diákmunka Program indu­lása óta több mint 20 milliárd forinttal ösztönözte 210 ezer középiskolás és egyete­mista vakációs munkavégzését. Az idei egyik pillérben, az önkormányzati diákmunkában a területi, települési ön­kormányzatok és ön­kormányzati alaptevékenységet végző intézményeik, továbbá egyházi jogi személyek ­vehetnek részt.

Amennyiben a fiatalokat naponta legfeljebb hatórás munkaviszonyban foglalkoztatják, a munkáltató a teljes munkabért meg­kapja bértámogatásként, akár két hónapos időtartamra – ismertette Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtit­kára. A többéves tapasztalatok azt mutatják, a diákok körében óriási az érdeklődés a nyári munkavégzés iránt.

Az önkormányzatok számos munkakört kínálnak a fiataloknak | Illusztráció: KM-archív

– Amióta lehetőség van arra, hogy az önkormányzatok is foglalkoztathassanak fiatalokat, azóta minden évben megszervezzük a diákmunkát – mondta el lapunknak Hovánszki György, Nyírlugos polgármestere, és hozzátette: nem mulasztanák el, hogy pénzkereseti lehetőséget biztosítsanak azoknak, akik például az őszi iskolakezdésre gyűjtenek, fedezve az ilyenkor felmerülő költségeket, ezzel is csökkentve a szülőkre nehezedő terhet.

– Nyár elején fölmérjük az igényt, és aszerint pályázunk, az idén 10 diákkal tervezhetünk. A feladat közterület-karbantartásra, parkrendezésre szorítkozik, de ha az élet úgy hozza, irodai munkára is van lehetőség. Mindig vannak visszatérőink, akik egyszer már belekóstoltak a hivatali életbe, és szívesen jönnek újra, ha lehetőség nyílik rá. Tudok olyan fiatalról, aki egymást követő négy évben is megfordult az önkormányzatnál.

– A munka nem megerőltető, hat órát kell dolgoznia mindenkinek, amiért bruttó 125 500 forint a járandóság egy hónapra. Úgy vélem, ez méltányos, zsebpénz-kiegészítésnek is kiváló, és a családi kasszán is sokat lendít ez az összeg – tudtuk meg a polgármestertől.

Különféle munkakörök

Tiszalökön nagyobb a keret, hiszen ahogy Gömze Sándor polgármestertől elmondta: náluk az idén 30 diák dolgozhat a nyáron.

– A csapatban megfordulnak középiskolások és egyetemi hallgatók is, s mindenkit a képességeinek megfelelő munkakörbe helyezünk. Lesz, aki adminisztratív munkát kap, az irattárat rendezi majd, esetleg értesítőleveleket kézbesít. Másokat a bölcsődébe és az óvodába küldünk, ahol nyáron is ügyeletet tartunk.

– Adunk munkaerőt a szociális intézményünknek, a könyvtárnak, a művelődési háznak – a nyári rendezvényeinknél jól jön a segítség. Van az önkormányzatnak egy saját üzemeltetésű kávézója, ott is elkél a segítség. Volt olyan jelentkezőnk, aki konkrétan azt kérte, hogy a fitneszcentrumunkban dolgozhasson.

– A városüzemeltetési intézményhez általában kevesebben jelentkeznek, ott a zöldfelületek karbantartásánál, a parkok rendbetételénél kell besegíteni, ezért ide inkább fiúkat várunk. A kerek létszámot arányoson osztjuk szét az intézményeink között: júliusban 15 tanulót fogadunk, és ugyanennyien vehetik fel a munkát augusztusban is – tért ki a részletekre Gömze Sándor.

Bőven akad tennivaló

Kelemen Róbert, Cégénydányád polgármestere elmondta, a településen sok a középiskolás és egyetemista, óriási az érdeklődés a diákmunka iránt.

– A feladatok elosztásánál arra törekszünk, hogy mindenki lehetőséget kapjon, ráadásul olyan munkakörben helyezzük el a fiatalokat, mely révén a mindennapi élethez is hasznos tapasztalatot gyűjthetnek. Jól jön az ifjúság segítsége, számos területen kivehetik a részüket a munkából. Hasznos, sőt érdekes munkáink is vannak, volt például olyan év, amikor a történelmi jelentőségű, az 1800-as években készült sír­emlékek megtisztításában segített az ifjúság.

– A hivatalban is szükség van rájuk, azon diákokat pedig, akik a közigazgatás területén tanulnak, ilyen munkakörben helyezzük el, így a gyakorlatban tapasztalhatják meg, hogy mire vállalkoztak, nem is beszélve az értékes munkatapasztalatról – hangsúlyozta a polgármester, akitől azt is megtudtuk, „békeidőben” nyáron sok a kulturális rendezvény, amelyeken szintén van tennivaló.

– A foglalkoztatottak létszáma változó, általában 6–10 fiatal dolgozik nálunk, és az időbeosztásukra is ügyelünk. A koronavírus-járvány előtt egy ösztöndíjrendszerünk is volt, amellyel segítettük a helyi ifjúságot, ennek keretében havi több ezer forintot kaptak. A járvány elleni védekezés azonban felőrölte a tartalékainkat, szükség volt arra a 3–4 millió forintra, amit erre a programra szántunk – tudtuk meg a polgármestertől.

Építkezés és takarítás

Pálvölgyi Gergely fiatal egyetemista, többször költözött már a családjával, így nem csak különféle munkakörökben, de több települési önkormányzatnál is kipróbálhatta magát.

– Segítettem építkezésen, rendezvényszervezésben és a közterület takarításában is. Ez utóbbi nem volt népszerű feladat, de én nem vagyok válogatós. A nyáron megkeresett pénz mindig jól jött, az iskolakezdés költségei mellett kis spórolással kikapcsolódásra is jutott belőle, ráadásul a szüleim kiadásait is csökkenthettem ezzel – fejtette ki Pálvölgyi Gergely.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában