Mérföldkő

2021.06.12. 07:00

Új időszámítás kezdődik az új székházzal

Oktatási, környezetnevelési és szabadidős programokra egyaránt alkalmas az ingatlan.

MML

A Vadgeo együttműködési szerződés aláírói: ifj. Plavecz János kamarai elnök, dr. Kovács Zita igazgató (Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság), Román István kormánymegbízott, Óvári László, a Magyar Közút megyei igazgatója, Farkas József r. dandártábornok

Fotó: Sipeki Péter

Tagadhatatlan tény, hogy mérföldkövet jelent az Országos Magyar Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezete életében és működésében a Sóstóhegyen múlt szombaton felavatott székház.

Egy székház ugyanis nem néhány évre szól, a feladata az, hogy több évtizeden keresztül segítse egy-egy szervezet munkáját. A szakemberek szerint nem túlzás a kijelentés, hogy mostantól hazánkban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vadászok rendelkeznek a legjobban felszerelt székházzal.

Dr. Gaál Sándor esperes és Orosz István atya

Közösségi programok

Mint ifj. Plavecz János megyei elnök a köszöntőjében elmondta, az elmúlt hónapokban már kiállta a próbát az új ingatlan: korszerűbb és gyorsabb lett az ügyintézés, a lövészetet segítő szimulátor becsalogatja a vadászokat, van lehetőség vadászvizsgára felkészítő tanfolyamok megtartására, a diákok számára is lehet rendezni vadászismereti és környezetvédelmi programokat. A rendezvények szervezését segíti a hatalmas udvar és az ott található filagória is, vagyis családnapi programok és baráti összejövetelek megrendezésére is kiváló helyszín a székház. S akkor még nem is szóltunk a pincében kialakított légfegyveres lőtérről, ami a gyermekeknek jelent majd izgalmas kikapcsolódást, míg az udvaron lévő dombnál a vadász­íjászok gyakorolhatnak. A tervek között szerepel még egy olyan lőtér létrehozása, amely lehetővé teszi majd a nagygolyós vadászfegyverek biztonságos ellenőrzését, belövését. A beruházás megvalósításához a kamara vezetősége most keresi a pályázati forrásokat.

A székházavató ünnepségen részt vett dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke is, aki beszédében kiemelte: nem elég az anyagi forrás megléte, kellenek olyan önzetlen és áldozatkész emberek, akik készek összefogni a vadászokat a megvalósítás érdekében. Bár nem mondta ki, itt elsősorban a kamara megyei vezetőire, ifj. Plavecz János elnökre és Fazekas Gergely titkárra gondolt, akik mindig többet szeretnének nyújtani a kamara tagságának, mindig újabb és újabb ötleteken törik a fejüket.

Ilyen újítás volt például az is a szombati székházavató ünnepségen, hogy a vendégeket a kamara fúvósegyüttese köszöntötte. Ebben a felállásban először szerepelt a nyilvánosság előtt Győri Mihály, Vitális Zsombor és Varga Gábor, s remélhetőleg még sokszor színesíti zenéjével a kamaraegyüttes a Vadászkamara rendezvényeit.

Győri Mihály, Vitális Zsombor és Varga Gábor

A szomszédos ingatlan vezetőjeként kívánt sok sikert a Vadászkamara munkájához az új székházban dr. Szalacsi Árpád, a Nyírerdő Erdészeti Zrt. vezérigazgatója. Bársony István gondolatait idézte többek között: „...a vadász kint van a természetben s olyan helyeken fordul meg, ahova senki más sem követi, hacsak a vadásztársa nem. A vadász előtt minden nyitva van a természetben. A vadásznak a természetet úgy kell ösmernie, mint a természettudósnak.”

Kedvezményes belépőjegy

– Bízom abban, hogy a megyei kamara hozzájárul a vadászok társadalmi rangjának emeléséhez – fogalmazott befejezésül a zrt. vezetője.

Román István megyei kormánymegbízott azt emelte ki, hogy az eredményes vadgazdálkodás érdekében a társszerveknek és a hatóságoknak össze kell fogniuk. Az összefogást jelezte az a Vadgeo együttműködési szerződés is, amit két éve írt alá a vadászok kamarája, a rendőrség és a kormányhivatal annak érdekében, hogy hatékonyabb és gyorsabb legyen az intézkedés a vadbaleseteket követően. A székházavatás ünnepi eseménye jó alkalmat adott arra, hogy ehhez az együttműködéshez csatlakozzon a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága is.

A székházavató ünnepségen részt vett Bors Richárd, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítást szervező iroda szakmai igazgatója. Felvázolta a szeptember 25-től október 14-ig tartó világkiállítás tematikáját. A Hungexpo területén rendezendő kiállítás bemutatja a Kárpát-medence ezeresztendős halászatát és vadászatát. Bejelentette, hogy már megkezdődött a világkiállítás jegyértékesítése, s a vadászok kedvezménnyel válthatnak belépőket.

A megye minden részéből érkeztek őzbaktrófeák

Jönnek a hívó szóra

Az ünnepi gondolatok után a székházat megáldotta dr. Gaál Sándor lelkipásztor, a Nyírségi Református Egyházmegye esperese, valamint Orosz István atya, a máriapócsi nemzeti kegyhely igazgatója, majd az ünnepség szónokai felavatták a székházat. A székház avatása után Fazekas Gergely titkár megnyitotta a IV. megyei őzbaktrófea-mustrát. – Köszönöm a megye vadászainak, hogy mindig meghallják a hívó szót. Ha kell, dolgozni jönnek, de itt vannak az ünnepségeken és a szakmai rendezvényeken is. Ha nem lennének vadászok, nem lennének trófeák sem, s nekünk sem lenne kiért dolgoznunk. Kérlek benneteket, ezt a házat érezzétek a magatokénak, s úgy használjátok, ahogy mi azt megálmodtuk – mondta Fazekas Gergely.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában