Kelet-retró

2021.07.25. 08:00

Mi okozta a tiszamogyorósi tömeges golyvamegbetegedést?

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1971. július 25., vasárnap

Mi okozta a tiszamogyorósi tömeges golyvamegbetegedést?

Az orvosokból, pedagógusokból álló szabolcsi orvosföldrajzi szakcsoport egyik legjelentősebb vizsgálata a tiszamogyorósi tömeges golyvamegbetegedés okainak felderítése volt. 1965-ben az alig ezer lakosú község egyharmada, a gyermekek kétharmada betegedett meg golyvában. A vizsgálatot a szabolcsi és a szolnoki KÖJÁL-lal közösen végezték. Kiderítették, hogy a nem megfelelő vizű kutak okozzák a megbetegedéseket. Jódos só adagolásával a kutak vize már nem terjesztette a betegséget.

Az orvosföldrajz szabolcsi kezdeményezői több hasznos vizsgálattal gyarapították a szülők, az orvosok, a pedagógusok ismereteit. Kisvárdán 1969-ben egy iskolában 615 gyermeket vizsgáltak meg, hogy kiderítsék, mi okozza a tanulók gyenge teljesítményét. Az okok között szerepelt a szülők mértéktelen alkoholfogyasztása, a dohányzás. A novabor – ez a veszedelmes direkt termő borfajta – a bukott tanulók 15 százalékánál részleges halláscsökkenést is okozott.

Egy másik vizsgálat, amelynek kifejezetten a novabor és a gyermeki szervezet fejlődési rendellenességeinek kölcsönhatása volt a témája, szintén nagy érdeklődésre tartott számot. A megye novaszőlőtermelő vidékein lényegesen több a fejlődési rendellenesség, a központi idegrendszer megbetegedése a gyermekeknél.

1981. július 25., szombat

Papírból gyártanak bútort Nyíregyházán

Közel egy esztendeje, hogy a nyíregyházi papírgyárban elkészítették az első mintadarabot a papír alapanyagú gyermekszobabútorból. A hír és az ötlet nyitott fülekre talált. Azóta biztató eredmények születtek. A gyár vezetői pályázat útján ötleteket, újításokat gyűjtöttek az új termék gyártásához.

Augusztus 10-e után a beérkezett munkákat értékelik és a hónap végén megkezdik a mintaszéria gyártását, amit az érdeklődők termékbemutatón tekinthetnek meg. Képünk a gyár óvodájában készült, ahol a mintabútorokat a gyerekek nyúzási próbán minősítik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában