Baktalórántháza

2021.07.13. 17:57

Püspöki vendég az ünnepi szentmisén

Palánki Ferenc püspöktől kapták meg a fiatalok a bérmálási szentséget.

Némethné Csubák Éva

Forrás: A szerző

Püspöksége óta első alkalommal tett látogatást Baktalórántházán a közelmúltban Palánki Ferenc, a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye főpásztora. Bérmálkozásra és ünnepi szentmisére gyűltek össze az egyik vasárnap az ősi római katolikus templom udvarán a fiatalok, a szülők, a keresztszülők, a családtagok.

Sokat tanultak

Nemcsak a Baktalórántházi Római Katolikus Egyházközségből, hanem a filiás falvakból is, így Nyírkércsről, Ramocsaházáról, Nyírjákóról, Petneházáról, de még Gyulaházáról is voltak bérmálkozók. A 26 bérmálkozó fiatal nevében Tóth Eszter köszöntötte a püspök atyát. Többek között elmondta, sokat tanultak, felkészültek a bérmálkozásra. Igyekeztek olyan védőszentet választani, aki életükben valamilyen formában közel áll hozzájuk.

A Baktalórántházi Római Katolikus Egyházközség és filiáinak nevében Tóth Béla világi elnök üdvözölte Palánki Ferencet. – Kettős ünnep számunkra ez a mai nap. Egyrészt fontos esemény, hogy ellátogatott hozzánk a püspök atya, először köszönthetjük egyházközségünkben, másrészt fontos ez a nap a számunkra a fiataljaink bérmálási szentsége miatt is.

Lázár István helyi plébános atya bemutatta a bérmálkozó fiatalokat a főpásztornak, majd felkérte őt a bérmálás szentségének kiszolgáltatására. Palánki Ferenc a fiatalokhoz intézett személyes beszédében többek között ezt mondta:

– Nagyon fontos kérdés, hogy hová fogsz menni tanulni, de ennél fontosabb az, hogy milyen ember leszel. Holnap, amikor találkozol a társaiddal, hogy viszonyulsz hozzájuk és testvéreidhez, szüleidhez? Örvendező szívvel, kegyelemmel eltelve? Ha innen hazamégy, milyen emberré válsz? Jókedvű leszel, vidám vagy befelé forduló? Jó döntéseket kell hozni, ugyanakkor a hibákat is észre kell venni...

Köszönet a segítőknek

A püspök végül kérdéseket intézett a bérmálkozókhoz, majd egyenként minden fiatalt kézrátéttel a Szentlélek ajándékaiban részesített. A szentmise végén Lázár István atya megköszönte mindazoknak a segítségét, akik bármilyen formában a bérmálkozás sikeréhez hozzájárultak.

- Némethné Csubák Éva -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában