Digitális oázis

2021.09.13. 07:00

Kapu a digitalizációra

Innovatív ötletekkel keresték a megoldást a helyi közösségek problémáira.

MI

A digitális oszlopokat gondolta újra a nyíregyházi csapat | Fotó: az egyesület

A hazai közösségfejlesztés történetének különleges eseményét rendezték meg a közelmúltban Telkibányán: a Közösségfejlesztők Egyesülete (Köfe) vezetésével elindult az Abathon névre keresztelt fejlesztéstervezési módszer. Az ötlet és annak szemlélete Észtországból származik, lényege, hogy a helyiek igényeinek megfelelően valósítanak meg fejlesztéseket, s az egyesület úgy véli, a folyamatba mindenképpen be kell vonni a lakosságot, hiszen az a leg­előnyösebb, ha a fejlődést az érintettek indítják el.

A nyíregyházi Draken Technológia Transzfer Egyesület is részt vett a 48 órán át tartó, kreatív, de szabályozott cselekményívre épített rendezvényen, ahol a csapatmunkáé volt a főszerep. A csapat eredményeiről Ladik Szabolcs, az egyesület vezetője mesélt lapunknak.

Máshol is használható

Elmondta, az észt példa alapján egy ilyen esemény a helyi közösségek problémáira keresi a megoldást, de most nem voltak meghatározott témakörök, mindenki vihette a saját ötletét a maga szakterületéről.

A digitális oszlopokat gondolta újra a nyíregyházi csapat | Fotó: az egyesület

– Volt, aki állatmenhely megalapításán, más gasztrofesztivál szervezésén gondolkodott, de helyspecifikus megoldásokra is volt példa. Mi a műszaki területről érkeztünk, ezért az informatika világából kiindulva, modern megoldásokkal kerestük a választ a helyi problémákra, ugyanakkor az ötletünk máshol is alkalmazható.

– A projektünket Digitális oázisnak kereszteltük. Ez egy olyan digitális oszlop, ami más formában már látható a városokban, de mi nem csupán reklámcélra használnánk ezeket, hanem helyi infók megosztására, apróhirdetésekre is. Az a legfontosabb, hogy azokat is az online világba kalauzoljuk, akiknek eddig erre nem volt lehetőségük. Ők lehetnek idősek, akiknek nincs okostelefonjuk, esetleg olyanok, akiknek az anyagi helyzete nem teszi ezt lehetővé – ismertette az egyesület projektjét Ladik Szabolcs, hozzátéve: az ötletükkel azt akarták bebizonyítani, hogy ezek az emberek is bevonhatók a digitalizáció és az internet világába.

Külföldön népszerű

– A tervek szerint a települések legforgalmasabb helyeire tennénk ki az „oázisokat”. Kiegészítő elemként, szintén külföldi példát használva, adott időpontban nyílna egy portál a községek között, az oszlop webkameráján láthatják egymást a lakók, és beszélgethetnek is. Külföldön ez nagyon népszerű, ugyanakkor egy olyan településen, mint Telkibánya, különösen hasznos lehet, hiszen a tömegközlekedés is problémás. Az idősebb ismerősök nehezen jutnak el egymáshoz, egy ilyen megoldással viszont könnyebben ápolhatók a kapcsolatok – hangsúlyozta az egyesület vezetője.

Az Abathonon rövid ideig, péntektől vasárnapig dolgozhattak a projekten mentorok segítségével.

– A feszes munkatempó után egy háromperces előadásban mutattuk be a munkánkat, s nagyon érdekes, hogy csupán egy képet vetíthettünk, így a mondanivalóval kellett megnyernünk a közönséget. Nagyon szerteágazóak voltak a témakörök, így nehéz versenyhelyzetet teremteni, de végül mi szereztük meg az első helyet. Az ötleteknél a megvalósíthatóság is fontos szempont volt, mi egy közösségi finanszírozásra szolgáló felületen szeretnénk összegyűjteni az ehhez szükséges összeget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában