Záhony

2021.10.28. 20:00

Ez lesz a záhonyi szellemépületből!

Egykor MÁV Kórház volt, ma csak egy kihasználatlan épület a záhonyi járási hivatal új épülete.

– Záhony életében fantasztikus hír, hogy egy már meglévő, korábban állami tulajdonú épület gazdára talál, ráadásul megmentjük az enyészettől – mondta Helmeczi László, Záhony polgármestere csütörtökön, azon a sajtótájékoztatón, amelyen elhangzott, hogy egy már több mint egy évtizede kihasználatlan, folyamatosan romló állapotú épület kaphat hamarosan szép, modern külsőt, s az ez idáig bérleményben „lakó” Záhonyi Járási Hivatal veheti azt birtokba. A polgármester hozzátette: Záhonyban sok olyan ingatlan van, amit a MÁV a munkahelyek csökkenése miatt korábban üresen hagyott, s nagyon fontos céljuk, hogy ezeknek új funkciót találjanak.

Modern körülmények

Helmeczi László kérdésünkre elmondta, a záhonyi a második legkisebb járás a megyében, de még is 21 ezer ember él az idetartozó tizenegy településen. – A régi MÁV Kórház modernizációjával kényelmesebb lesz az ügyintézés, arról nem is beszélve, hogy mintegy 30-35 ember munkakörülményeit teszik komfortosabbá – tette hozzá.

Az eseményen jelen volt Román István megyei kormánymegbízott, dr. Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője és Halászné Laskai Szilvia, a Záhonyi Járási Hivatal hivatalvezetője. Román István arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy nagy dolgok történnek Záhonyban, s ez a megyei kormányhivatal életére is kihat.

– Az elmúlt években arra törekedtünk, hogy a kormányhivatal berkein belül működő szervezeti egységekben dolgozók és az ügyfelek a 21. századhoz méltó infrastruktúrában dolgozzanak, illetve intézhessék ügyeiket. A település járási hivatala hosszú évekig bérleményben volt elhelyezve, ezért régi vágyunk volt, hogy saját ingatlanba költözhessen az intézmény. Ez egyfajta biztonságot ad nekünk és a dolgozóknak, továbbá a járás szerepkörét is erősíti. Az ideiglenes elhelyezés után hamarosan végleges helyre költözhet a hivatal, a szükséges megállapodást pedig már meg is kötötték. A beruházásra több mint 300 millió forint jut, mely energetikai pályázattal is kiegészülhet a jövőben. Az elmúlt években az épület funkció nélkül állt, de hamarosan ismét hasznos része lehet Záhonynak. A megújuló épületben irattárat is kialakítunk, továbbá a helyi pedagógiai szakszolgálat szintén ebbe a modernizált ingatlanba költözik majd. A tervek szerint a következő év végére lezárulnak a munkálatok – hangsúlyozta Román István.

Közös munka eredménye

Dr. Tilki Attila elmondta, egy képviselőnek mindig nagy öröm, ha a térségében épületek újulnak meg, különösen akkor, ha a korszerűsítést az érintettek már egy jó ideje tervezik.

– Hamarosan egy régi gondot oldhatunk meg, ráadásul mindezt közös munkával értük el. Ez egy ragyogó példája annak, milyen eredményes lehet, ha a képviselő és a járási hivatal vezetője, valamint a városvezető és a kormánymegbízott együtt dolgozik. Egy speciális járási hivatalról van szó, hiszen bár csak tizenegy településért felelős ez a kis járás, mégis olyan problémák adódhatnak, amelyek túlnyúlnak a járás földrajzi méretein. Jó példa erre a koronavírus-járvány első hulláma, amikor tömegesen érkeztek az idegenben dolgozó emberek, és mégis sikerrel oldották meg az itteniek a felmerülő nehézségeket – emelte ki az országgyűlési képviselő.

Román István lapunknak elmondta, a szóban forgó épület teljes felújításra szorul: szükség lesz a nyílászárók cseréjére, fűtéskorszerűsítésre, a homlokzat külső szigetelésére. – A kormányhivatal tavaly kapott forrást az épületeinek energetikai korszerűsítésére, ennek a keretnek egy részét erre az ingatlanra fordítjuk majd. Napelemrendszert építünk rá, és parkolóhelyekről is gondoskodik a felújítási terv, sőt az udvar parkosítása is szerepel a feladatok listáján – engedett betekintést a hamarosan kezdődő munkálatok részleteibe a megyei kormánymegbízott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában