Újdörögd

2021.10.14. 07:00

Katonáinkra támadtak, helikopterrel mentették a polgármestert – fél óra alatt helyreállították a rendet a lázadó faluban

A nagyszabású gyakorlaton megyénket több mint harmincan képviselték.

SZA

Romváros polgármesterének komoly gondokkal kell szembenéznie: urániai bűnözői csoportok jelentek meg a településen, ahol folyamatos az ivóvízhiány, a lakosság pedig egyre dühösebb. A város első embere, Polgár Jenő azt kéri, hogy a helyi rendőri erők egyeztessenek a Magyar Honvédség (MH) CIMIC csoportjával – ez a Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ, a szerk. –, a hivatalos szervek megérkezése azonban tovább korbácsolja az indulatokat. Az agresszív tömeg a hivatal előtt tüntet: vizet akarnak és azt, hogy a polgármester mondjon le, s közben Romváros északi része felől lövések hallatszanak.

Fegyverropogás hallatszik

A Belügyminisztérium utasítására bevetik a 26. Területvédelmi Ezred állományát: a katonák alig néhány perc alatt piros-fehér hordók lerakásával ellenőrző-áteresztő pontokat állítanak fel a településre vezető utakon, két szakasz pedig belső gyűrűt alakít ki, körkörösen biztosítják a hivatal épületét, s felkészítik a polgármestert a kimenekítésre. Mivel fegyveresek is vannak a városban, emelt szintű lövészképzésben részt vett katonák is érkeznek: őket helikopter szállítja Romvárosba, de a gépre azért is szükség van, mert Polgár Jenőt azzal tudják a legbiztonságosabban kimenteni.

Fotó: MTI

Ám ez nem megy könnyen, mert ismét fegyverropogás hangja hallatszik. A katonák elfoglalják a tüzelőállást, és a biztosítócsoport fedezete mellett felszámolják az ellenséget, ám közben két katonájuk könnyebben megsérül. A felszámolócsoport tagjai összegyűjtik az ellenség fegyvereit, a sérülteket a járművekbe teszik, és elhagyják a területet. Az ellenőrző pontokat felszámolják, s visszatérnek a körletbe: alig fél óra alatt helyreállítják a település biztonságát.

Számot adtak a tanultakról

Mindez szerencsére csak egy fiktív harcászati szituáció volt, aminek a napokban a Veszprém megyei Újdörögd adott otthont, és amelynek az volt a célja, hogy a tartalékosok gyakorolják az objektum­őrzést, -védelmet, a támadáselhárítást, a területzárást, valamint a sérültek evakuálását, ellátását.

A jelenlegi önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer 2017-es elindítása óta ez volt az első olyan nagyszabású esemény, amelyen a két területvédelmi ezred – a 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred és a 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred – tartalékosai ilyen jelentős létszámmal vettek részt.

Fotó: MTI

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét több mint harmincan képviselték az 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóalj állományából. Polyák András ezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka lapunknak elmondta: a Dunától keletre lévő kilenc megyéből közel 350 tartalékos katona vett részt a gyakorlaton.

Ők és a másik ezred közel négyszáz tartalékosa október 3-án kezdték el a kiképzést, a katonák 18 foglalkozási helyen sajátították el azokat az ismereteket, amelyekről a nagyszabású eseményen számot adtak.

Fegyelmezettek, felkészültek

Bozó Tibor vezérőrnagy, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka elégedett volt a látottakkal: azt mondta, a tartalékosok fegyelmezettek és jól felkészültek, az évek során egyre jobban teljesítenek és a létszámuk is nő. Jelenleg több mint tizenegyezer tartalékos van az országban: ők a civil munkájuk mellett a szabadidejüket áldozzák fel arra, hogy katonai képességekre tegyenek szert, és ha kell, szolgálatra készen álljanak. Az önkéntes területvédelmi tartalékosok a kiképzésük alatt megszerzik az alapvető katonai ismereteket. Egyre többen látják a honvédségben a lehetőséget, a tartalékosok közül pedig sokan szerződésesek lesznek.

Fotó: MTI

A kiképzésük magas színvonalát több között az is mutatja, hogy ma már nemzetközi szinten is bizonyíthatnak gyakorlatokon. Nemrégiben például az Amerikai Egyesült Államokban, az Ohio-i Nemzeti Gárdával a Louisiana állami Port Folkban volt gyakorlaton egy tartalékos század, két szakasz pedig Koszovóban vesz részt a békefenntartásban.

A területvédelmi ezredeket, századokat és zászlóaljakat azért alapították meg, hogy a szűkebb szülőföldjükön, a megyékben és járásokban a megyei, területi és helyi védelmi bizottságokkal, katonai erőkkel, rendvédelmi és katasztrófavédelmi szervekkel együttműködve hadi- és katasztrófahelyzetben segíthessenek, erre pedig a koronavírus-járvány alatt nagy szükség volt.

Büszke rájuk

Polyák ezredes lapunknak azt mondta, nagyon büszke a tartalékosokra, hiszen ők önkéntesek, akik a szabadidejüket áldozzák a kiképzésre, és az a szellemiség, hazaszeretet és segíteni akarás, ami a honvédségben az életük részévé válik, a mindennapjaikban is tetten érhető.

A pandémia alatt több mint harminc kórházban segítettek, de az idősotthonok és az oktatási intézmények fertőtlenítéséből is kivették a részüket – számukra ez a természetes.

Borítókép: Az emelt szintű lövészképzésben részt vett katonákat helikopter hozta Romvárosba | Fotó: Szidor Viktória

Feszegetik a határaikat, s közben támogatják egymást

A nyíregyházi Benkő Szabolcs tartalékos százados a gyerekkori álmát valósította meg azzal, hogy katona lett. – Már kisfiúként is katonákkal játszottam, és a legnagyobb vágyam az volt, hogy a Magyar Honvédség egyenruháját viselhessem. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen katasztrófa-elhárítást tanultam és bár hívtak dolgozni a katasztrófavédelemhez, én a honvédséghez vágytam.

Benkő Szabolcs

Szerencsés vagyok, mert úgy gondolom, előbb vagy utóbb elérem a céljaimat. Így volt az a katonasággal is, amibe korábban már belekóstoltam és nagyon kellemes élményeim voltak. Szakaszparancsnokként nagy a felelősségem, de úgy érzem, a többiek bíznak bennem, ami nagy elismerés, és én megpróbálok még feljebb jutni: hivatásos vagy szerződéses állományba szeretnék kerülni – mesélte.

Kizökkenti, feltölti

– Szükségem volt valami pluszra: olyan elfoglaltságra vágytam, ami kizökkent, feltölt és amit nem tudok megtervezni – így fogalmazott Vezendiné Loós Katalin, amikor arról kérdeztük, miért lett tartalékos. – Ez olyan, mintha önmagunkat hívnánk ki egy versenyre, folyamatosan feszegetjük a határainkat.

Vezendiné Loós Katalin

Segítjük, támogatjuk egymást, és ez nem olyan, mint a közösségi oldalak: mi arcokat tudunk társítani az élményeinkhez. Számomra az igazi szépségét az adja, hogy aki tartalékos, sosincs egyedül, hiszen mire véget ér ez az öt nap, lesz egy másik családunk. És ami szintén mellette szól, hogy ebbe a rendszerbe mindenki beilleszthető – mondta a személyi bankárként dolgozó debreceni hölgy.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában