Nyíregyháza

2022.08.10. 17:30

Ukrán menekültek: segítenek nekik, ahol tudnak

Az orosz-ukrán háború kitörése óta valamilyen formában minden nap támogatást nyújtanak.

Miután eldördültek a fegyverek az orosz-ukrán fronton, néhány nap múlva megalakult a Nyíregyházi Humanitárius Csoport, melynek vezetője Jászai Menyhért, a megyeszékhely alpolgármestere. Szerdán a városházán sajtótájékoztatón adott képet az azóta eltelt mozgalmas időszakról.

– A humanitárius csoport a február 28-ai megalakulása óta folyamatosan szervezi és koordinálja az önkormányzati, saját hatáskörben indított segítő programokat. Nyomon követi és elemzi a helyzetet, és szükség esetén intézkedésekre tesz javaslatot. Együttműködve a helyi védelmi bizottsággal, a járási hivatallal és a karitatív szervezetekkel, az önkormányzat az eltelt időszakban közvetett, vagy közvetlen módon mintegy 1450 ukrajnai menekültnek nyújtott segítséget. A humanitárius segítségnyújtás fontos része a szállás, étkezés, az egészségügyi ellátás biztosítása, a gyors és pontos információ nyújtása, a gyermekek oktatási, nevelési intézménybe felvételének biztosítása. Az eltelt időszakban a megkeresések kisebbik része érkezett közvetlenül a polgármesteri hivatalba, jellemzően inkább lakossági jelzések érkeztek a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központba. A legtöbb esetben valamilyen adományra, tartós élelmiszerre, tisztítószerre, ruhára, iskolaszerre és néhány esetben bútorra volt szükség, néhány alkalommal szálláslehetőség után érdeklődtek.

Az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokban és az Esély Centrumban jelenleg is szállásolnak el kisebb csoportokat, de a Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működő Kapuházban is hosszabb távon tartózkodtak menekült családok. A kialakított szálláshely-kapacitás folyamatosan rendelkezésre áll. A legnagyobb - nem önkormányzati - kapacitással a Nyíregyházi Egyetem Campus Kollégiuma rendelkezik, ott 112 menekültet tudnak elhelyezni. Február végétől mintegy 250-en vették igénybe ezt a szálláslehetőséget.

A segítségnyújtáshoz kötődő megkereséseket a Szociális és Köznevelési Osztály és 0-24 órában a Periféria Egyesület 06-42/504-618 telefonszámán, valamint a [email protected] e-mail címen fogadja.

A nyíregyházi önkormányzat a háborús konfliktus kezdete óta napi kapcsolatot tart ukrán testvérvárosaival. Ennek nyomán indult el Ukrajnába egy teherautónyi gyógyszerszállítmány. A Nyírségvíz Zrt. ezért támogatta 6 millió forinttal a beregszászi Vodokanal Kárpátvíz Kft-t, a vízellátás biztosításért. Helyi cégek, vállalkozások és Kajaani, Nyíregyháza finn testvérvárosa pénzadományaikkal járultak hozzá a humanitárius csoport munkájához, összesen 4,5 millió forint nagyságrendben. 

KM

Címkék#városháza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában