Nyírszőlős

2023.01.13. 16:09

Búcsúzik a Kollégium utcai sportpálya 12 nyárfája

Az 1969 tavaszán ültetett nemes nyárfák közül tizenkettőt kivágtak a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. szakemberei – írja közösségi oldalán a társaság.

A döntés oka, hogy a sportpálya nyárfái elérték a biológiai vágásérettségi kort. Ezt követően a fák egészségi állapota folyamatosan romlik, és veszélyt jelentenek másokra, arról nem is beszélve, hogy a vágásra ítélt fák között van olyan, amibe belecsapott a villám, és olyan is, aminek elkorhadt a töve és kiszáradt a koronája.

 

Az 53 esztendős fák magassága egyenként meghaladta a 20 métert, koronájuk szélessége a 10 métert, 18 ezer négyzetméteres aktív lombfelületünk pedig nagyobb volt, mint egy futballpálya. A tizenkét nyárfa évente 1.667 kilogramm szén-dioxidot és 12,7 tonna port kötött meg, 132 hektoliter vizet párologtatott és 1,8 tonna oxigént termelt. Elérkezett hát az idő, hogy átadják helyüket a frissen telepített, több mint 50 kőris- és amerikaihárs-csemetének. 

KM

Borítókép: A kivágott fák helyére több mint 50 kőris- és amerikaihárs-csemetét telepítettek | Fotók: NyírVV

Címkék#favágás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában