Tudatos vásárlás

2023.02.18. 11:39

A tudatosság vagy a pénztárca a döntő?

Mennyire vagyunk tudatos vásárlók, amikor műszaki termékekről van szó? Mit teszünk, ha az otthoni készülékünk elromlik: megjavíttatjuk, veszünk egy újat? – teszi fel a kérdést az egyik legnagyobb műszakicikk forgalmazó, a MediaMarkt szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Kitérnek arra, ha egy készülék elromlik, sokan azt feltételezik, hogy ha újat vesznek, jobb minőségű és hosszabb élettartamú terméket kapnak.

Fotó: Shutterstock

Javítható is a készülék

Érdemes átgondolni a következő kérdéseket: van még rá garancia? Meg lehet javítani? Ki lehet cserélni az alkatrészeket? Ha egy készülék elromlott, az nem feltétlenül jelenti a készülék élettartamának végét. Az is lehet, hogy egy szimpla alkatrészcserével még évekig hibátlanul üzemelhet az eszközünk.

–Az emberek 38 százaléka hetekig böngészi az oldalakat, mire új készülék vásárlása mellett dönt. Ha ennek az időnek csak töredék részét szánják arra, hogy megpróbálják megjavíttatani a készüléket, rengeteg pénzt és időt spórolhatnának meg– írja a műszaki cikket forgalmazó cég. Hozzáteszik, ha mégis a vásárlás mellett dönt a háztartás, a drágább termékek vásárlásával hosszú élettartamot remél, azonban ma már fontos figyelembe venni az energiaminősítést is. Bár nem minden termékcsoport rendelkezik energiacímkével, viszont, ha rendelkezésre áll, érdemes a funkciók mellett az alapján mérlegelni vásárlás előtt. Az elektromos készülékek esetében a hosszú távú maximális megtakarítás érdekében az A besorolású (korábban A+, A++ vagy A+++) készüléket kell keresni.

Az ár számít vagy az ökológiai hatás?

A költség jelentős tényező az elektromos készülékek vásárlásakor, azonban lényeges szempont a környezetre gyakorolt ökológiai hatás is. Fogyasztóként fontos, hogy olyan fenntartható lehetőségeket keressünk és válasszunk, amelyek minimalizálják a karbonlábnyomot. Ez nem csak a készülék által felvett energiát és vízmennyiséget jelenti, hanem az életciklus esetleges meghosszabbítását, vagy az életciklus végén történő ártalmatlanítást is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában