Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.03.31. 07:00

Engedélyt kell kérni a fúrt kutakra

Aki nem kéri meg az engedélyt, annak vízgazdálkodási bírságot kell fizetnie.

A mezőgazdasági öntözési céllal létesített kutak engedélyeztetése a Nemzeti Földügyi Központhoz tartozik

Forrás: Illusztráció: MW-Archív, Sipeki Péter

A háztartási felhasználásra és a mezőgazdasági céllal létesített fúrt kutak engedélyeztetését december 31-ig minden kúttulajdonosnak el kell végeznie. Hazánkban több százezer ingatlantulajdonost érinthet az engedély nélkül, de ettől még nem feltétlenül jogszerűtlen módon létesített és működő, fúrt kutak engedélyeztetése. A lapunk által megkérdezett szakemberek szerint maga az engedélyeztetési eljárás illetékmentes, de az engedély alapfeltétele a kút összes lényeges paraméterét tartalmazó, képesített és hivatalosan regisztrált vízmérnöktől vagy kútfúrótól származó szakvélemény, aminek természetesen lesz valamennyi költsége. Aki a határidőig nem kér fennmaradási engedélyt az engedély nélkül létesült kútra, annak 2024. január 1-jétől vízgazdálkodási bírságot kell fizetnie.

Az ingatlantulajdonosoknak ez év végéig van idejük fennmaradási engedélyt kérni a fúrt vagy ásott kútjaikra, attól függetlenül, hogy azok üzemelnek-e vagy sem. Ha a kút lakossági felhasználásra létesült, az engedélyt az illetékes települési jegyző adja ki, ha viszont mezőgazdasági vagy egyéb gazdasági jellegű céllal, akkor abban az esetben a Nemzeti Földügyi Központ, illetve a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóságok berkein belül működő vízügyi hatóságok járnak el – tudtuk meg dr. Deák Ferenctől, Vásárosnamény jegyzőjétől.

Mindkét esetben

– A jogi szabályozás kissé bonyolultnak tűnő szövegét leegyszerűsítve elmondható, hogy aki az épülettel rendelkező ingatlanán a fúrt vagy ásott kútból származó vízzel mondjuk a saját veteményesét locsolja vagy azzal mossa le az autóját, annak a helyi jegyzőhöz kell fordulnia az adott, engedély nélkül létesített kút fennmaradási engedélyéért, viszont ha valaki példának okáért az értékesítésre szánt kukoricáját vagy burgonyáját öntözi vele, annak a Nemzeti Földügyi Központhoz kell engedélyért folyamodnia.

– Mindkét esetben el kell végezni az engedélyeztetést, aki azonban ezt elmulasztja, annak a jövő évtől már vízügyi bírságot kell fizetnie. Maga az engedélyeztetési eljárás ingyenes, vagyis mindenfajta díj- és illetékmentes, viszont magának a benyújtandó dokumentumnak a kitöltése szakember közreműködését is igényelheti, aminek viszont valószínűleg lesznek költségei – fogalmazott a vásárosnaményi jegyző. Dr. Deák Ferenctől megkérdeztük, Vásárosnamény illetékességi területén hány ilyen engedély nélküli fúrt kút működhet, erre vonatkozóan azonban nem tudott pontos számot mondani.

– Csak arról van információnk, hogy hány engedéllyel rendelkező kút működik a városunkban, azt, hogy hány üzemel engedély nélkül, csak megbecsülni tudjuk – mondta a vásárosnaményi jegyző.

Öt fúrt kútja van

A fúrt kutak engedélyeztetésének határidejét folyamatosan tolja ki a kormány. Az első határidő 2018. december 31-e volt, ezt hosszabbították meg előbb 2020, majd 2023-as év végéig.

A Nyírkarászon gazdálkodó Ragány Ferenc mezőgazdasági céllal létesített kutakat, az elsőt még 1996-ban.

– Összesen öt fúrt kutam van, ezekkel öntözöm a dohányföldemet, a kukoricámat és a burgonyámat. Mind az öt kutam rendelkezik működési engedéllyel, azokat még az üzembe helyezéskor megigényeltem. Évente le kell adnom egy jelentést arról, melyik kút hány köbméter vizet használt el. Minden kút esetében meg van határozva, hogy mennyi vizet használhat el egy évben, ez az egyik esetében 15 ezer köbméter, míg a másik esetében 7500 köbméter, a mennyiség függ a kút elhelyezkedésétől. A kutakat egy erőgép működteti, ami gázolajat használ. Amióta ilyen szárazak a nyarak, nem kell fizetni a vízkivételért, ezt pár éve vezette be a kormány, előtte fizetnem kellett az öntözésre használt vízért – mondta lapunknak a nyírkarászi gazda. Ragány Ferenc hozzátette, a vízjogi engedély lejárta minden kút esetében más és más, valamelyik 2026-ig rendelkezik engedéllyel, míg a másiknak csak 2028-ban jár le.

Amit tehát minden ingatlantulajdonosnak tudnia kell: aki a december 31-ei határ­időig nem kér fennmaradási engedélyt az engedély nélkül létesült kútjára, annak 2024. január 1-jétől vízgazdálkodási bírságot kell fizetnie, ami adott esetben akár 1 millió forint is lehet. Lapunk megkereste a Nemzeti Földügyi Központ sajtóosztályát, ahol a vízjogi engedélyeztetéshez kapcsolódó bejelentés menetéről, folyamatáról érdeklődtünk, de lapzártánkig nem kaptunk tőlük választ. TG

Tudnivalók

A települési önkormányzat jegyzőjének fennmaradási engedélye szükséges az olyan ásott és fúrt kúthoz, amely kút együttesen teljesíti az alábbi feltételeket: a kút helye nem érinthet vízbázisvédelmi védőterületet; a kút nem érint karszt- vagy rétegvizet; a vízigénybevétel 500 köbméter/év alatti; a kút épülettel rendelkező ingatlanon van; magánszemély a kérelmező; a vízkivétel házi ivóvízigény és a háztartási igények kielégítését szolgálja, és a kút nem gazdasági célú vízigényt szolgál (forrás: kutengedelyezes.hu). Amennyiben a fent felsorolt feltételek közül bármelyik nem teljesül, akkor a Nemzeti Földügyi Központ hatáskörébe tartozik a kút fennmaradási engedélyezési eljárása.

Címkék#kút

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában