Nyíregyháza

2023.03.24. 17:42

Félrevezetésnek tartják a szervezők a vádakat

Napvilágot látott egy videó a legutóbbi Nyírségi Böllérfesztiválról, melyen – az állítások szerint – a perzselés közben még mozgott a disznó.

Forrás: illusztráció / shutterstock

Az eset miatt az Állatmentő Szolgálat Alapítvány, a Macskaárvaház Alapítvány, a Malacvédő Alapítvány, a MAVEG – Magyar Vegán Egyesület, a Noé Állatotthon Alapítvány, a PCAS Állatmentés, a Szurkolók az Állatokért Alapítvány, és a Vegán Aktivisták Magyarország / Vegan Activists Hungary közös feljelentést tesz. Az ügyben megkerestük a szervezőket, akik hivatalos közleményben reagálnak a vádakra.
Mint írják, minden az állatvédelmi jogszabályok betartásával történt, minden más „félrevezető álhír, illetve aggodalmat keltő információ.” Az álhíreket elutasítják és jogi lépéseket fontolgatnak.

– 2023. március 4-én a húsfeldolgozás teljes folyamata – beleértve a szúrást is – az állategészségügyi és állatvédelmi jogszabályokban foglaltaknak megfelelően történt. Mind a jelenlévő 17 csapat követte a főszervező Napkorona Hagyományőrző Lovas és Lövész Egyesület versenykiírását. A rendezvény kezdetétől a helyszínen hivatalból tartózkodó Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály ellenőre semmilyen kifogással nem élt. Kiemelt figyelmet fordított a kábítás, s kivéreztetés folyamatára, mindent a jogszabályokban leírtaknak megfelelőnek talált – olvasható a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában