Nyíregyháza

2023.05.12. 17:30

Történelem, melyből bármikor erőt meríthetünk

A megyeszékhely újratelepítésének 270. évfordulót ünnepelték a rendhagyó programsorozaton.

Kissé szokatlan, ám annál méltóbb helyszínen, a Móricz Zsigmond Színház színháztermében tartott ünnepi közgyűlést Nyíregyháza képviselő-testülete pénteken.

A megyeszékhely városnapjának elemeként megemlékeztek a város újratelepítésének 270. évfordulójáról. A rendezvényen elhangzott, rendkívül értékes dátum ez a város történetének lapjain.

Az ünnepi közgyűlésen jelen voltak Nyíregyháza testvér- és partnervárosainak delegációi: Nagybánya, Bielsko-Biala, Gorlice, Rzeszów, Eperjes, Szatmárnémeti és Nagykapos küldöttei.

A jeles évforduló mellett megünnepelték a megyeszékhely Nagybányával ápolt testvérvárosi kapcsolatának huszadik évfordulóját, Bialsko-Bialával pedig 5 éve áll partnervárosi együttműködésben Nyíregyháza.

Kihalás fenyegette

– Az ünnep köré szórakoztató és közösségépítő programokat szerveztünk, ugyanakkor a jeles évforduló arra is lehetőséget teremt, hogy tisztelegjünk elődeink munkássága előtt, ápoljuk örökségünket és a jövőbe tekintsünk – mondta el ünnepi beszédében dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Kiemelte: a történelem nem más, mint a múlt üzenete, melyet a jelen tesz elfogadhatóvá.

 

– Nyíregyházát a források először 1209-ben említik, ám csak több száz év múlva vált igen jelentőssé a város. Az egykori Nyíregyháza a török hódoltság ideje alatt szinte elnéptelenedett, lakossága alig pár száz főre esett vissza. A fenyegető kihalást Károlyi Ferenc gróf úgy kívánta megakadályozni, hogy 1753. május 16-án pátenslevelet adott ki birtokainak újratelepítésére. Most, 2023-ban kötelességünk emlékezni, és egyben felidézni 1753-at, amikor az újratelepítésnek köszönhetően ugrásszerűen megnőtt a népesség az akkor még sivár vidéken; 1786-ot, amikor a város mezővárosi kiváltságot kapott; 1824-et, mely esztendőben az örökváltsági szerződéssel Nyíregyháza kiváltotta magát a földesúri terhek alól, továbbá 1876-ot is, mivel a folyamatosan fejlődő város akkor vált Szabolcs vármegye székhelyévé – idézte fel Nyíregyháza történelmének sarokköveit dr. Kovács Ferenc.

Megőrizni az értékeket

Arra is kitért, az elődeink olyan történelmet írtak, amelyből bármikor erőt meríthetünk, és büszkén továbbörökíthetjük azt gyermekinknek.

 

– Ez azonban kötelez is minket arra, hogy a jelenben és a jövőben is mindent megtegyünk a megyeszékhely fejlődéséért és az itt élők boldogulásáért. A múlt hagyományait és értékeit megőrizve kell a jelenben és a jövőben is építkeznünk, méghozzá hittel és elszántsággal. Ma egy olyan városban élhetünk, melyre méltán büszkék lehetünk, és amit meg lehet mutatni az ide látogatóknak, érkezzenek hazánkból, vagy külföldről. Rohamléptekben fejlődik a gazdaság, új munkahelyeket teremtünk, fejlesztjük a város infrastruktúráját, és folyamatosan új turisztikai attrakciókat hozunk létre. Büszkék lehetünk az állatparkra, a tófürdőre, a szabadtéri múzeumunkra, ahogy az ország egyik legnagyobb és leglátványosabb zenélő szökőkútjára is. A kulturális negyed is elismerést érdemel, benne a színházzal, a Kállay Gyűjteménnyel és a Szindbáddal – hangsúlyozta a polgármester, aki a gyümölcsöző testvér- és partnervárosi kapcsolatokról is beszélt.

Gyümölcsöző kapcsolatok

Mint mondta, az idei városnap ilyen szempontból is rendkívül gazdag, mivel a kapcsolatokban is jubileumokat ünnepelhetnek.

– Nagybányával 20 éve, Bialsko-Bialával 5 éve állunk kapcsolatban. Kívánom, hogy erősödjenek a jelenlegi együttműködéseink, és találjunk még több kapcsolódási pontot a kultúra, az oktatás és a gazdaság területén is. Hiszem, mindez további eredményes esztendőket, és emlékezetes programokat, találkozásokat kínál majd nekünk – tette hozzá.

A rendezvény ünnepi műsorát a Szabolcs Néptáncegyüttes szolgáltatta, majd a hagyományoknak megfelelően a Városalapító atyák szobrához vonult a tömeg, ahol elhelyezték a tisztelet koszorúit.

 MI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában