Vaja

2023.07.30. 09:58

Levajazták: méltóképpen ünneplik meg az évfordulót

Több városvezetőt is sikerült megnyernie a Váci-társaságnak.

Palicz István

Közeleg Váci Mihály születésének 100. évfordulója, Nyíregyházán pedig igyekeznek megőrizni a Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas költő, műfordító hagyatékát. E rendkívüli munka egyik zászlóvivője a Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület, amelynek alapító elnöke, Stick Gyula jelentős lépéseket tett annak érdekében, hogy jövőre méltóképpen emlékezhessünk és emlékeztessünk mindenkit Váci Mihály örökségére, munkásságára, útmutatásaira.

Támogatás és programok

Elsőként Vaja polgármesterével, Tisza Sándor Rajmunddal egyeztetett a 2024-ben aktuális centenáriumi programokról a nyíregyházi székhelyű civil szervezet delegációja, melynek tagja volt Rubóczki Béla restaurátor is. Neki az volt a feladata, hogy felmérje, restaurálható-e Váci Mihály öccse, Váci András festőművész az Almaszüretelők című, 160x250 centiméteres festménye, amelyet az alkotó – más munkáival egyetemben – a városnak ajándékozott. (A nagylelkű gesztus eredményeképpen a művész munkái éppúgy megcsodálhatók a vajai múzeumban, mint a helyi általános iskolában, szociális otthonban, s polgármesteri hivatalban.) Megállapodás született arról, hogy jövő áprilisban szavalóversennyel, vetélkedőkkel és egyéb programokkal tiszteleg majd a költő emléke előtt Vaja, melynek első embere a decemberi (születési) évfordulóra felajánlotta az egyesületnek az Almaszüretelők kompozíciót, továbbá az egyesület anyagi támogatása érdekében három Váci András-festményt, amelyeket aukció keretében értékesítenek.

Nyíregyházának is szívügye

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere szintén szívügyének érzi a centenáriumi programok támogatását. Azt kérte, hogy a jövő esztendő minden hónapjában szervezzen valamilyen, Vácihoz kötődő rendezvényt az egyesület. Stick Gyula elmondta: a vidéki helyszíneken jellemzően szavalóversenyeket, Váci életéről szóló vetélkedőket szerveznek majd diákoknak. A Váci Mihály születésének 100. évfordulójára készített pályázatuk pozitív elbírálása esetén gond nélkül megvalósítható lesz az Almaszüretelők restaurálása, egy könyv megjelentetése, a Váci-szülők nyíregyházi sírhelyének rendbetétele, valamint a városban elhelyezett nyolc emléktábla és két szobor felújítása. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában