Nyíregyháza

2023.08.09. 11:53

Megnyílt a pályázati kapu a civilek előtt

A Falusi Civil Alap négy témában kínál támogatási lehetőségeket a civil szervezeteknek.

Szon.hu

Fotó: Dodó Ferenc

A múlt héten megjelentek a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap pályázatai – erről tartott sajtótájékoztatót szerdán Kiss András, a vármegyei civil közösségi szolgáltató központot működtető Hierotheosz Egyesület elnöke.

Kiemelte: az ötezer fő alatti településeken működő civil szervezetek pályázhatnak az alap kiírásaira, amire egészen a hónap végéig van lehetőségük.

– Négy témában hirdették meg a pályázatot, összesen egymilliárd forint keretösszeggel: ingatlan vásárlása és felújítása, eszközbeszerzés, programszervezés, illetve gépjárműbeszerzés. Egy évben minden szervezet csak egy komponenst válaszhat – részletezte Kiss András, aki szerint kiváló lehetőségeket kínál a Falusi Civil Alap.

Minden segítség jól jön

– Ez a pályázati forma 2020 óta létezik, és a jelenlegi gazdasági helyzetben óriási segítség lehet a civil szervezeteknek. Sok közösség a pályázatok nélkül nem tudná megszervezni a korábban már megszokott programjait, vagy nem lenne képes önerőből gépkocsihoz jutni. A civil szervezetek terheiből egy kicsit levesz a kormányzat – tette hozzá, majd a központ őszi programjairól is beszélt.

– Az idén is megszervezzük a civil véradást, melynek első állomása szeptember 5-én lesz Mátészalkán, a Szentpétery Zsigmond Kulturális Központban. Az önkéntes véradókat 9 és 14 óra között várják a szervezők. A megyeszékhelyen is lesz lehetőség véradásra: szeptember 7-én, a Zöld Irodaházban 8 és 13 óra között. Úgy vélem, a civil véradás egy olyan sikeres program, melynek keretében a civil közösségek önzetlenül segíthetnek embertársaiknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában