Nyíregyháza

2023.09.07. 14:35

Bátran mondanak véleményt

A csíki fiatalok szerint a megmaradásuk kulcsa az erős közösség.

Szon.hu

Bátran mondanak véleményt

Fotó: Sipeki Péter

Egyenes tekintet, határozott kézfogás, ízes magyar szó – székely fiatalokat fogadott csütörtökön a városházán dr. Ulrich Attila alpolgármester. A végzős középiskolások és egyetemisták csoportja viszont-vizitre érkezett Nyíregyházára, a Mustárház és a városi diák-polgármesteri iroda tagjainak Csíkszentsimonban, a Csík Terület Ifjúsági Tanácsánál (CSTIT) tett nyári látogatását adták vissza. A szervezetek egy korábbi kapcsolatot fűztek szorosabbra, s a szakmai együttműködés részeként több közös projektet is terveznek a jövőben.

Közösségépítő programok

– Nagyon örülök a székely fiatalok látogatásának, nemrégiben az Erasmus+ programban négy ország diákjai – köztük felvidékiek és délvidékiek – jártak a városházán. Azt gondolom, hogy az ilyen találkozások mindkét fél, a határon túli és a helyi fiatalok számára is tanulságosak, hiszen más kultúráját és véleményét megismerni sosem hátrány – hangsúlyozta dr. Ulrich Attila a találkozón.

Nyíregyháza alpolgármestere hozzátette: ennek a generációnak már viszonylag korán elég határozott elképzelései vannak, igaz ez a székely ifjúságra is, ami érezhetően összetartó, szívvel-lélekkel ápolja a hagyományait és bátran kiáll a véleménye mellett.

– Június végén együtt tölthettünk néhány napot a Csík Terület Ifjúsági Tanácsa tagjaival, így magától értetődő volt, hogy ők is meglátogatnak minket – árulta el Takács Zsófia. Nyíregyháza diákpolgármestere a programokról elmondta: megmutatták a vendégeknek az állatparkot, a szervezetek bemutatkozása után pedig az Erasmus-programról beszélgettek. A városházi vizit után a csíki fiatalok Tokajba kirándultak, ahol hajóra szálltak , majd meglátogattak egy borospincét is. A közös meccsnézés sem maradhatott el, ami egyfajta záróakkordja volt a látogatásnak.

– A kétezres évek elején egymás után alakultak meg az ifjúsági szervezetek a csíki településeken, a Csík Terület Ifjúsági Tanácsa összefogja, mentorálja ezeket. Azóta eltelt több mint húsz év, nagyon sok minden változott, de a tanács céljai ugyanazok, mint a kezdetekkor: szeretnénk olyan fiatalokat „kinevelni”, akik a különböző programokon, rendezvényeken szerzett tapasztalataikra támaszkodva idővel a közösség hasznos tagjaivá válnak – magyarázta Bogos Ákos. A CSTIT elnöke szerint mindig is nyitottak voltak a szerveződésre a fiatalok, csak a kommunikációs csatornák változnak, amiken keresztül elérhetőek, megfoghatóak és motiválhatóak.

– Minél többször megtapasztalják, annál inkább megértik, hogy mi ott Székelyföldön csak úgy létezhetünk, ha aktív közösségi életet élünk, legyen szó ifjúsági szervezetről, néptánccsoportokról, zenei együttesekről... Az elmúlt tíz, tizenöt évben látványosan fejlődik a térség, amiben nagy szerepe van a magyar kormány támogatásának. Mi pedig igyekszünk kihasználni ezeket a lehetőségeket, és erősíteni a székely–magyar identitásunkat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában