Nyíregyháza

2023.09.22. 17:30

Egy napra mondjunk le autónk kényelméről (fotók)

Az Európai Mobilitási Héthez 20 éve minden évben Nyíregyháza is csatlakozik.

Szon.hu

Európa számos országában, így hazánkban is megrendezték az Európai Mobilitási Hetet. Az esemény szeptember 16-a és 22-e között, immár huszonkettedik alkalommal kívánta népszerűsíteni a környezetbarát és fenntartható városi közlekedést. A programsorozat idei mottója: „Takarékoskodj az energiával!”. A szervezők kiemelték, a növekvő energiaköltségek miatt fontos egyénileg is nyitni a fenntartható, energia-hatékony közlekedési megoldások felé. Mindez a megyeszékhelyen is kiemelten fontos szempont, ezért az idén a jubileumi 20. alkalommal Nyíregyháza is csatlakozott a mobilitási héthez, méghozzá egy autómentes nap formájában.
A Kossuth téren pénteken várták a kerékpározás szerelmeseit, és mindazokat, akik legalább erre a napra a garázsban hagyták gépkocsijukat, ezzel is hozzájárulva a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez. Ahogy minden évben, úgy az idén sem csupán a kerékpározásé volt a főszerep, mivel számos programmal várták az érdeklődőket.
Volt röplabda-bemutató, bábszínház, mesediszkó, tánccirkusz, fittness is. A már hagyományos kerékpáros-felvonulás sem maradhatott el: 17 órakor indult útnak a biciklisek hada, hogy a Bujtosi-tóhoz kerekezve hódoljanak e fenntartható és egészséges szenvedélynek.

Gyors és egészséges

A rendezvény egyik kiemelt partnere és szervezője a BringaSziget kerékpár-szaküzlet, melynek standjánál közlekedési totón adhattak számot tudásukról az érdeklődők. Pataki Mihály tulajdonos lapunknak elmondta, az autómentes nap egy nagyon fontos rendezvény, mivel olyan világban élünk, amiben még mindig kissé háttérbe szorul egy rendkívül hasznos közlekedési forma, a kerékpározás.
– Akár az iskolába, a munkahelyre tartunk, vagy bármilyen más feladatot szeretnénk megoldani, bátran használjuk a tömegközlekedést, a biciklit, esetleg induljunk útnak gyalogosan. Tudom, a rohanó hétköznapokban nehéz erre rászánni magunkat, de ha nem autóval, hanem kerékpárral közlekedünk, akkor egyénileg is sokat tettünk az egészségünkért és a környezetünkért is – hangsúlyozta a tulajdonos, majd hozzátette: aki minden nap közlekedik, az jól látja, milyen óriási a gépjárműforgalom a megyeszékhelyen, ezért nem biztos, hogy az autó a leggyorsabb megoldás, ha a városon belül szeretnénk célba jutni.

Kevesebb lehetne a dugó

– Nem hinném, hogy a belvárosban gyorsabb lenne autóval közlekedni, ráadásul egyre fejlettebb Nyíregyháza kerékpárút-hálózata, így szinte bárhová eljuthatunk. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a családi közlekedésnek is kiváló formája a biciklizés. Közben lehet jókat beszélgetni, a városban új dolgokat felfedezni, és a gyermekek fejlődésének is jót tesz, ha nem négy, hanem két keréken közlekednek. Amikor elérik a megfelelő kort, a szüleiktől elsajátíthatják az alapvető közlekedési szabályokat, aztán egyedül is elindulhatnak az iskolába. Ha a szülők többsége így állna a közlekedéshez, akkor nem lennének ekkora dugók a városban a tanítási napokon – hívta fel a figyelmet Pataki Mihály.

A tulajdonos azt is elárulta, a közlekedési szabályok elsajátítása nagyon fontos, jó lenne, ha ezt a szülők saját feladatuknak éreznék. Az is örvendetes, hogy a különféle kampányok keretében már az oktatásba is becsempészik a KRESZ-t, de ebben van még hová előrelépni.
– Azt sem szabad elfelejteni, hogy szerte a világon javítani kell a közlekedési morálon, de nekünk, magyaroknak talán még nagyobb szükségünk van erre, sokkal toleránsabban kellene viselkednünk – emelte ki Pataki Mihály, majd arra is kitért: az idén is lesz Bringaváros, az érdeklődők immár hatodik alkalommal tekerhetnek a megyeszékhely utcáin, s az előzetes várakozások alapján több mint 500-an vesznek majd részt az eseményen.

Ne csak egy napra szóljon!

– Több mint negyven éve kerékpározom, bár harmincéves korom óta autóm is van, a városon belül mindig a drótszamár volt az elsődleges közlekedési eszközöm – mesélte lapunknak a nyíregyházi Kiss Ferenc, aki túl a 70-en is biciklivel intézi a legtöbb napi teendőjét.
– Én 73, a „paripám” pedig hozzávetőleg 30 éves, nem ma kezdődött tehát a kapcsolatunk. Ez mindössze a második biciklim, de amilyen jól tartja magát, nem is biztos, hogy lesz másik – mondta tréfásan Kiss Ferenc, aki bár örül az autómentes napnak, szerinte ennél több kell, ha valóban tenni akarunk a környezetünkért.
– Az már egy jó lépés, ha valaki erre a napra otthon hagyja az autóját, de az lenne az igazi, ha ez nem csupán egyedi alkalom lenne. Tudom, sokan ingáznak a városon kívülről Nyíregyházára, egyesek nem tudják autó nélkül megoldani a hétköznapokat. Ugyanakkor van egy rendkívül népes réteg, akinek ez nem okozna gondot, ha ez nem így volna, nem lenne akkora  forgalomkülönbség a tanév és a tanszünetek között – osztotta meg véleményét Kiss Ferenc.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában