Nyíregyháza

2023.09.28. 12:28

Hatalmas bejelentés: Tovább bővít a LEGO Csoport Nyíregyházán!

A részletekről Chresten Bruun gyárigazgató beszélt a sajtó képviselőinek csütörtökön Nyíregyházán.

Tarnavölgyi Gergely

Fotó: Dodó Ferenc

Elmondta, a LEGO Csoport tovább bővíti nyíregyházi üzemének gyártókapacitását. Az új csarnok építése 2024-ben kezdődik, a beruházással pedig csaknem harmadával fog nőni a Nyíregyházán gyártott LEGO készletek mennyisége. A több mint 50 milliárd forintos beruházási összeget a magyar állam 4,3 milliárd forinttal támogatja. A jelenleg 3300 embert foglalkoztató LEGO Manufacturing Kft. a bővítésnek köszönhetően akár 300 új dolgozót foglalkoztathat.
A rendezvényen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.
A világon működő öt gyárunk közül háromban végzik a LEGO gyártás teljes folyamatát - folytatta Chresten Bruun, A LEGO Csoport alelnöke, a nyíregyházi gyár igazgatója hozzátette, a nyíregyházi üzem is ilyen. A csütörtökön bejelentett bővítés részeként a telephelyen a csomagolósorok száma 68 sorra, az itt gyártott, polcrakész LEGO készletek mennyisége mintegy harminc százalékkal nő majd.
Az építési munkálatok már az idén megkezdődnek, és a tervek szerint az új gyártócsarnokok 2025 második felében kezdik meg a termelést. A több mint 50 milliárd forintos beruházási összeget az állam 4,3 milliárd forinttal támogatja. A jelenleg 3300 embert foglalkoztató LEGO Manufacturing Kft. a bővítésnek köszönhetően akár 300 új munkahely is bővülhet.
- A LEGO gyár idén ünnepli 15 éves fennállását Nyíregyházán. A régió legnagyobb munkáltatója és az ország egyik legvonzóbb munkaadója vagyunk. Büszkék vagyunk arra, hogy miközben gyorsan növekszünk, hűek vagyunk vállalati kultúránkhoz. Emellett külön öröm, hogy új beruházásokat hozhatunk Magyarországra, és alig várom, hogy hamarosan új kollégákat köszönthessünk, akik csatlakoznak hozzánk a növekedésben - mondta Chresten Bruun.
A csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott:  gyárbővítésnek célja az is, hogy támogassa a LEGO Csoport fenntarthatósági törekvéseit, beleértve a vállalat azon kötelezettségvállalását, hogy 2032-ig 37 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását. A nyíregyházi gyár a felhasznált energia egy részét újonnan telepített, saját tulajdonú napelemparkok révén tervezi fedezni, illetve a közeljövőben megvizsgálja a geotermikus fűtési energia felhasználásának lehetőségét is.
Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere visszatekintett: elmondta, 2010-ben új utakra lépett a városvezetés, 2011-ben pedig a LEGO-val közösen kezdtek el gondolkodni.
– Ami a közös cél, az a munkahelyteremtés, a fenntarthatóság és a zöld szemlélet – fogalmazott Nyíregyháza polgármestere. Hozzátette: büszkék arra, hogy a LEGO Nyíregyháza és a térség, illetve az ország egyik legnagyobb munkaadója, ez a beruházás pedig azt biztosítja, hogy a dán cég jól érzik magát Nyíregyházán. Több mint 20 ezren vettek részt a LEGO Játékváros elnevezésű rendezvényen, ami azt is bizonyítja, hogy a város és a cég neve összeforrt. Ez a beruházás újabb befektetéseket vonzhat, ez pedig a térség kis- és középvállalkozásinak is kedvezhet– mondta dr. Kovács Ferenc.
Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő beszédében a LEGO Csoport 15 évvel ezelőtti döntését méltatta.
– Ez követte a kormányzati stratégiaipartnerség megerősítése, aminek azóta a város és a térség folyamatos fejlesztéseket köszönhet – emelte ki a város és a cég korrekt viszonyát dr. Vinnai Győző.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédében kiemelte, hogy a játékgyártónak fontos célja a környezetbarát működés, ezért a jövőben a napelempark bővítését, a geotermikus energiahasználatot célzó beruházásokra is sor kerülhez, ami megerősíti Magyarország pozícióját a világ azon húsz állama között, amelyek károsanyag-kibocsátásuk csökkentése mellett képesek a gazdasági teljesítményük növelésére.
A miniszter szólt az utóbbi évek nehézségeiről, kitérve a világgazdasági rend megbomlására, a különböző válságok drámai következményeire, és leszögezte, hogy ezen körülmények közepette figyelemre méltó igazán a magyar gazdaság sikere. Emlékeztetett, hogy tavaly a krízis ellenére is csúcsot javított a foglalkoztatottság, a beruházások és az export.
– Ennél már csak az örömtelibb, hogy azt is elmondhatjuk, hogy idén valószínűleg mind a három rekord meg fog dőlni, dacára annak, hogy rendkívül inflációs nyomással kellett számolni egész évben – mondta a miniszter.

Hozzátette: az idei év végére megduplázzák a valaha mért legmagasabb beruházási összeget.
– A tavalyi 6,5 milliárd eurós rekordot idén 13 milliárd eurós rekord fogja követni. Az export növekedése eddig 10 százalékos mértékű, és az eddig a beruházásösztönzési rendszeren keresztül behozott beruházások 50 százalékkal több munkahelyet teremtettek, mint a tavalyi esztendőben – tette hozzá. Szijjártó Péter leszögezte: jó remény van arra, hogy az infláció letörését követően jövőre megtörténhet a gazdasági növekedés újraépítése is.
– Nyilvánvalóan ez a teljesítmény lehetetlen lett volna, ha a nemzetközi beruházói, nemzetközi vállalati bizalom nem lenne töretlen Magyarország iránt - hangsúlyozta. A beruházásokért zajló "egyre drámaibb küzdelmet" értékelve üdvözölte, hogy idén is meg fog dőlni a beruházási rekord, ami szavai szerint Európa legalacsonyabb adóinak, a jó infrastruktúrának és a kiváló munkaerőnek köszönhető. Méltatta Kelet-Magyarország utóbbi évekbeli "elképesztő fejlődését" is, és kiemelte, hogy mára kemény munkával sikerült kiegyensúlyozni hazánk tőkevonzó képességét. Példaként említette azt is, hogy Nyíregyházán 2014 óta 18 olyan nagyberuházói döntés született, amelyet a kormány anyagilag is támogatott.
A miniszter elmondta, hogy a dán vállalatok fontos szerepet játszanak hazánkban, a húsz legnagyobb beruházói közösség között vannak. A kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly 16 százalékkal bővült, és idén is 10 százalék feletti növekedést regisztráltak eddig. Közölte, a magyar műanyagipar teljesítménye, a LEGO-nak is köszönhetően, 2022-ben, 15 százalékos növekedést követően, elérte a 3600 milliárd forintot, és a lendület a jelek szerint kitart.

Részletek hamarosan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában