Nyíregyháza

2023.09.19. 15:59

Miniszteri elismerést kapott a Nyíregyházi Egyetem tanára

Dr. Kiss Ferenc főiskolai tanárt Oktatói Szolgálati Emlékéremmel díjazták.

Szon.hu
Fotó: Gazdag Mihály

A Kulturális és Innovációs Minisztérium májusi felhívására a Környezettudományi Intézet javaslatára a Nyíregyházi Egyetem dr. Kiss Ferencet terjesztette fel az Oktatói Szolgálati Emlékérem kitüntetésre. Ez az emlékérem a legalább 25 éven keresztül végzett, kiemelkedő oktatási tevékenység elismeréséért adományozható a nyugállományba vonult főiskolai, egyetemi oktatóknak. Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter által adományozható elismerést szeptember 1-jén, a magyar felsőoktatás napja alkalmából hirdették ki. Kedden pedig ünnepélyesen is átadták az Oktatói Szolgálati Emlékérmet a Nyíregyházi Egyetem dísztermében.
Halkóné dr. Rudolf Éva kancellár a köszöntő beszédében elmondta, kettős ünnep a mai nap, hiszen a jövő nemzedékéről és dr. Kiss Ferencről szól, akinek már idén ez a második rangos elismerése, ugyanis megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést is.

– Nem csak a kitüntetéseket halmozza, hanem a munkaköröket is. Ha visszaemlékszünk az elmúlt évekre, Feri több alkalommal is ellátta az intézmény vezetését, minden gond nélkül és mindig az egyetem érdekeit szem előtt tartva. Minden kollégám nevében mondhatom, hogy dr. Kiss Ferenc emberséges, nyílt, kommunikatív munkatárs és ember, aki méltó ezekre az elismerésekre – fogalmozott a kancellár.

Szakmai méltatás

A Környezettudományi Intézet nevében dr. János István főiskolai tanár laudálta dr. Kiss Ferencet, felsorolta a végzettségeit, szakmai elismeréseit.
– Feri olyan kolléga, aki tényleg méltó erre a kitüntetésre – kezdte a beszédét az intézet oktatója, és felsorolt néhány fontos szakmai momentumot. – Kémia-matematika szakos oklevelet szerzett itt a főiskolán dr. Kiss Ferenc, majd Debrecenben a Kossuth Lajos Tudományegyetemen kémia tanári oklevelet kapott, és ott is doktorált környezettudományokból, vízi ökológia területén. Ilyen alapokkal folytatódott a Nyíregyházi Egyetemen a szakmai pályafutása. Részt vett az országban az első környezettani tanszék megalapításában, aminek ő volt itt az első tanszékvezetője – sorolta dr. János István, és arról beszélt, hogy szemléletformálás, a fenntarthatóság propagálása, a környezetvédelem, a természet megóvása fontosabb mint valaha.
Dr. Kiss Ferenc tudományos pályafutásának kezdetén biokémiával foglalkozott, ezt kutatta, és jutott el több külföldi egyetemre, mint például a kaliforniai Berkeleyre, Franciaországban PhD hallgatók képzésében vett részt. Nemzetközi szinten is kiemelkedő tudományos munkát végzett, számos tudományos szervezet tagja, a környezetei nevelésben az ország meghatározó alakja.

Kiemelkedő teljesítmény

Az Oktatói Szolgálati Emlékérem kitüntetést dr. Hárskuti János elnök és Halkóné dr. Rudolf Éva kancellár adta át dr. Kiss Ferencnek, aki meghatódva vette át a díjat, és elmesélte: volt egy időszak, amikor egyszerre volt intézményvezető, rektor helyettes, és a szenátus elnöke is, de ő mindig megmaradt „Ferinek”. A hallgatóknak pedig azt üzente, hogy soha ne adják fel az álmaikat.

– Nem biztos, hogy minden úgy van ahogy a filmekben, hogy varázsütésre megtörténnek a dolgok. Az a legjobb út, amit mindenki magának tapos ki. Sokszor reménytelen és nehéz, de valami olyanon végigmenni, ami még nem volt, az az igazán izgalmas. Nagyon sok ilyen izgalomban vehettem részt a Nyíregyházi Egyetemen. Izgalmas életem volt itt, sohasem unatkoztam – fogalmazott dr. Kiss Ferenc.

Ösztöndíjasok

Ezt követően négy hallgató vette át a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat erre a tanévre. Az intézmény elnöke és kancellárja Baku Laura ének-zene tanár és magyartanár (általános iskolai) osztatlan tanárképzési szakos, 4. évfolyamos hallgató, Kövér Adrienn magyar-történelem osztatlan tanárképzési szakos 5. évfolyamos hallgató, Karácsony Anna magyartanár (általános iskolai) és történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára (általános iskolai) osztatlan tanárképzési szakos 4. évfolyamos hallgató (ő későbbi időpontban veszi át az elismerést) és Lenyhárt Tamara képi ábrázolás alapképzési szakos 3. évfolyamos hallgatónak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában