Nyíregyháza

2023.10.09. 16:50

Beteg gyerekek arcára csalnak mosolyt

A nevetés gyógyító erejét hirdetik Nyíregyházán már 15 éve a bohócdoktorok.

Lengyel Nóra

Fotó: Sipeki Péter

Szívszorító és egyben szívmelengető is volt a hétfő délutáni kórházi látogatásunk.

Nincs annál rosszabb, mint beteg, szenvedő gyerekeket látni a kórházi ágyakon. Azonban nincs annál jobb érzés, ahogy a kis beteg gyerekek szomorú és szenvedő arcára derűt és mosolyt csal a jókedv. Ezt próbálják meg nap mint nap elérni a bohócdoktorok. Nagyon nehéz munkájuk lehet, nagyon erősnek kell lenniük, hogy minden pillanatban vidámak, jókedvűek legyenek, ezt sugározzák a beteg gyerekek felé, és ne a sajnálat, az elérzékenyülés üljön ki az arcukra.

A tavaly 25. születésnapját ünnepló Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány színészi és pszichológiai háttértudással rendelkező, speciálisan képzett bohócdoktorai országszerte 16 kórház gyermekosztályát látogatják heti rendszerességgel, emellett speciális programokkal jelen vannak idősotthonokban, a Pető Intézetben, valamint halmozottan sérült gyerekekkel foglalkozó intézményekben. Az alapítvány az elmúlt negyedszázad során több mint 430 ezer beteg gyermekhez, illetve több ezer idős emberhez jutott el. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház Nyíregyházi Jósa András tagkórházának gyermekosztályát 2008 óta látogatják és visznek jókedvet, derűt a kis betegek nehéz napjaiba. Mosolyt csalnak nem csak a kicsik, hanem szüleik és a kórház dolgozóinak arcára is. A bohócdoktorok munkájuk során a humort használják, ezzel nem csak a feszültséget oldják, de el is terelik a gyerekek és szüleik figyelmét a fájdalomról és a szorongásról. A bohócdoktorok mára a gyermekkórházak részévé váltak, több helyszínen már a műtétek előkészítésében is részt vesznek és az általuk megteremtett barátságos, pozitív légkör segíti a gyógyulást.

Vidámság a kórteremben

Dr. Dicső Ferenc, a gyermekosztály osztályvezető főorvosa az ünnepségen elmondta, hogy amikor nyolcadikos kisiskolás korában megkérdezték, hogy mi szeretne lenni, akkor azt felelte: orvos vagy bohóc. Egy mozdulattal feltette a piros orrot, és mosolyogva megjegyezte: mind a kettő lettem.

– Egy gyermekorvos némi bohóc attitűd nélkül nem is igazi gyerekorvos, mert ahhoz, hogy a kicsik bizalmába kerüljünk, ahhoz időnként meg kell csiklandozni, simogatni, le kell hozzájuk térdelni vagy éppen grimaszolni kell. Ezzel az attitűddel kell rendelkezniük az ápolóknak, és minden dolgozónak a gyerekosztályon. Muszáj ezt a bohókás kapcsolódást létrehozni a gyerekekkel, és nagyon örülünk neki, hogy profi bohócoktól leshetünk el praktikákat, apró mozdulatokat, amelyekre a gyerekek felnéznek, felvidulnak és feloldódnak – fogalmazott a főorvos, és reményét fejezte ki, hogy még sok sok éven át együtt dolgozhatnak a bohócdoktorokkal.

Gelencsér Tünde művészeti vezető tolmácsolta Matyasovszky-Zsolnay Bence, a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány ügyvezető igazgatójának a gondolatait.

– Az idei évnek az északkelet-magyarországi régióban megerősödve vághattunk neki, hiszen bohóccsapatunk három tehetséges előadóművésszel bővült. Ebben a régióban Fekete Dávid, Lehőcz Zsuzsa, Prohászka Fanni, Ramocsa Emese, Takács Dániel, Telenkó-Oláh Tímea bohócdoktorok vizitelnek a kicsik nagy örömére. Remélem, hogy a következő 15 évben is olyan jól fogunk együtt dolgozni a Jósa András kórházzal, mint eddig – olvasta fel Gelencsér Tünde, majd kifejtette, hogy mennyire hálásak a támogatásért, amit a kórháztól és a dolgozóktól kapnak. Nagyon fontos a gyerekeknek a játék, mert arra az időre nem a félelemre, a fájdalomra koncentrálnak, hanem fel tudnak oldódni.

Testi lelki gyógyulás

Dr. Szűcs Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója elmondta, hogy a bohócdoktorok egy kis vidámságot, örömet, felüdülést hoznak a mindennapok nehézségeibe, ami hozzájárul a gyógyuláshoz.

–  A lélek legalább annyira fontos, mint a fizikai test, hiszen egy betegség nemcsak a testet betegíti meg, hanem a lelket is. A pozitív hangulat pedig mindig segíti a hamarabbi gyógyulást, nagyon jó az immunrendszerre is – fejtette ki a főigazgató, és reményét fejezte ki, hogy nagyon sok betegre lesznek még jó hatással a bohócdoktorok.

Pap Judit, a gyermekosztály osztályvezető ápolója is háláját fejezte ki a munkatársai, a gyerekek és a szülők nevében is a bohócoknak, megköszönte, hogy jelenlétükkel színesítik az osztály életét. Szinte már nem csak munkakapcsolat van köztük, hanem igazi barátságok is kialakultak, a bohócdoktorok az osztály dolgozóit is kizökkentik a nehéz mindennapi munkákból. Egy jóízű nevetés könnyebbé teszi a hétköznapokat, de még nagyobb szükség van rá a nehéz helyzetekben.

Lehőcz Zsuzsa először a szombathelyi, majd a veszprémi és a soproni kórházban tette vidámabbá a beteg gyerekeket.

– Amikor Debrecenbe költöztünk, nem volt kérdés, hogy ebben a régióban is szeretném folytatni ezt a tevékenységet. Az előadó művészet legnehezebb ága ez, mert zenei készség, koncentráció, megfelelő mozgáskultúra, nagy fokú empátia, kapcsolatteremtő képesség is szükséges. Nekünk pár másodperc alatt fel kell mérnünk, hogy a kórterembe belépve melyik kis beteggel hogyan lehet kapcsolatot teremteni, figyelembe véve, hogy milyen hangulatban van. Ez akkor működik jól, ha mi magunk is felszabadultak vagyunk, játszani akarunk, és ebbe szippantjuk be a betegeket is – fejtette ki a bohócdoktor, majd visszatette a piros orrát, és együtt mentek vidáman, mosolyogva a kórtermekbe.

Nem lehet elfelejteni a bágyadt kis beteg gyerekek mosolyát, amikor meglátták és hallották a kórterembe belépő bohócdoktorokat, és a szülők is ugyanolyan lelkesedéssel fogadták a műsort, hiszen nekik is szükségük van a kikapcsolódásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában