Nyíregyháza

2023.10.06. 13:03

Hasfájás, ételallergiák, sürgős esetek

Nyíregyházán találkoztak az ország gyermek gasztroenterológusai.

Szon.hu

Fotó: Pusztai Sándor

A mai napig emlegetik azt az esetet amikor tavaly egy 7 éves kisfiú, a mogyoróallergiája ellenére belekóstolt egy születésnapi tortába. Rosszul lett az iskolában, nem sokkal később anafilaxiás sokkot kapott, sajnos az életét már nem lehetett megmenteni. Az anafilaxia kockázatával járó ételallergiák és azok kivédése is szóba kerültek a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság XII. kongresszusán, a háromnapos szakmai találkozót az idén Nyíregyházán tartják.
– A Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társasága gyomor-és bélbetegségekkel, valamint a májműködésének zavaraival foglalkozó gyermekorvosokat gyűjti össze. A kongresszuson lehetőség nyílik a legújabb tudományos eredmények megismerésére, melyeket mind a diagnosztikában, mind a kezelésben alkalmazunk. Ezen túlmenően a kollégák az előadásaikban ritka betegségeket vagy komplikált eseteket is megosztanak egymással, s tulajdonképpen a tudományos diskurzuson túl, ez a gyakorlati haszna egy ilyen rendezvénynek – mondta dr. Dezsőfi-Gottle Antal, a társaság elnöke. Hozzátette, ilyenkor igyekeznek több témát is áttekinteni a táplálkozástudomány és a gasztroenterológia területén, így például azt, hogyan fejlődik nemzetközi viszonylatban a gyermekellátásban ez az ág, vagy hogy a környező országokban milyen újdonságok jelennek meg. Mint megtudtuk, a magyar gyerekek nincsenek rosszabb helyzetben, mint máshol Európában, a szakma követi az európai iránymutatásokat a gyógyításban.

A gyermekkori hasfájás, az étvágytalanság, a gyulladásos bélbetegségek is szóba kerültek a kongresszuson, a sürgősségi gasztroenterológiai kórképekről a második napon hallhattak előadásokat a résztvevők.
– A sürgősségi esetekkel (hasi fájdalom, májbetegség, sárgaság) foglalkozunk: mi áll az akut gyomor-bélrendszeri panaszok hátterében, milyen vizsgálatokkal lehet gyorsítani a diagnózist. Igyekeztünk úgy összeállítani a kongresszus tudományos témáit, hogy a háziorvos kollégáknak is új információkat nyújtsunk – mondta dr. Guthy Ildikó, a Jósa András Kórház főorvosa, aki örömét fejezte ki, hogy 11 év után ismét Nyíregyházán találkozik a szakma.
A kongresszus hivatalos megnyitóján a város polgármestere is köszöntötte a jelenlévőket. Dr. Kovács Ferenc a fejlődő megyeszékhely látványosságaira hívta fel az orvosok figyelmét, hiszen egy ilyen rendezvényen a szakmai munka mellett némi kikapcsolódásra is jut idő. Dr. Szűcs Attila, az integrált kórházak főigazgatója röviden bemutatta az öt kórházat magában foglaló intézményt.
Dr. Dicső Ferenc, a Gyermekosztály vezető főorvosa pedig a részleg felszereltségét dicsérte, ami elengedhetetlen a színvonalas gyermekellátáshoz.
Az ünnepségen az idén februárban 77 éves korában elhunyt dr. Dolinay Tamás főorvosra emlékeztek. A gyermek tüdőgyógyásznak gasztroenterológusi szakvizsgája is volt. Nagy tudású és sokoldalú ember volt, aki életvidámságot sugárzott a gyerekek felé, szakmai életútjában kiemelték: megannyi tudományos társaság tagja volt, tudományos munkáit örökül hagyta kollégáira, és oktatott az Egészségtudományi Karon is védőnőket. Sok éven át a 2-es számú gyermekosztályt vezette a nyíregyházi kórházban, neve összeforrt a gyermekellátással. Egy perc néma csenddel emlékeztek rá.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában