Tarpa

2023.10.02. 14:44

Kincsek gazdag tárházára büszkék Tarpán

A szabadságharcos történelem nagyjai mellett a ma is élő hagyományok, értékek és ízek kerültek középpontba.

Szon.hu

Kincsekben bővelkedő településünk Tarpa, ahol a kuruc ősöktől és hagyományoktól kezdve a szárazmalmon át az évről évre termő ízletes gyümölcsig megannyi olyan értéket tudnak felmutatni, amiről azonnal beazonosítható ez a büszke szatmári hely és közösség. Ezt állította a figyelem középpontjába a múlt szombaton megrendezett XIX. Szatmár-Beregi Szilvanap a II. Rákóczi Ferenc Művelődési Ház parkjában.

– Okkal lehetünk büszkék a természeti, az épített és történelmi örökségünkre, az itt élő emberek munkájának eredményeire. Ezeket gyűjtöttük össze Tarpa kincsei összefoglaló néven és alapítottunk egyesületet az őrzésére és bemutatására Amerikától Ausztráliáig – értékelte az eseményt lapunknak Szécsi Szabolcs, Tarpa polgármestere. A világ elé tárást komolyan gondolja, erre ékes példa a minden év januárjában a nemzeti összetartozás jegyében megtartott találkozó, amelyre a Kárpát-medence minden szegletéből és a világ minden tájáról érkeznek vendégek Tarpára.

Munkácsy-díjas tag

A kincsek tárháza pedig valóban gazdag, megférnek benne a magyar szabadságharcban jeleskedő elődök és vezetőik, II. Rákóczi Ferenc fejedelem és Esze Tamás brigadéros, az örök nyugalomra tarpai földben lelt Bajcsy-Zsilinszky Endre, de megérdemli a tiszteletet a helyi citerazenekar, ahogy az őshonos gyümölcsök és az azokból készített ételek, italok, párlatok, a bor és a pálinka is.

– Az elmúlt években utóbbi került leginkább reflektorfénybe, de ettől elmozdulunk, kiszélesítjük mindazzal, ami a tarpai értékek sorát gyarapítja – mondta el Szécsi Szabolcs, aki elismerést is átadott, megköszönve a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrendnek az elmúlt közel másfél évtizedben teremtett hagyományt. 

Két posztumusz díjasra is emlékeztek, Csapó Kálmán és Esze György hosszú évtizedeken át végzett lelkiismeretes munkát, öregbítve Tarpa hírnevét.  

Az egyesület új tagokkal is bővült, immár soraikban tudhatják Bíró Lajos Munkácsy-díjas szobrászművészt, akinek több alkotása is gyarapítja Tarpa épületeit, közterületét. A szilvanap ünnepi programjainak sorában dalcsokorral lépett fel a Figemadár Citerazenekar, a Kokas Banda, bemutatkozott a Holdeső, élő koncertet adott a Kiss Kata Zenekar, a Radar és a Pokolgép együttes. 

KM

Kép: A XIX. Szatmár-Beregi Szilvanapon Szécsi Szabolcs (jobbra) megköszönte a lovagrendi munkát Cservenyák Lászlónak | Fotó: Dodó Ferenc 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában