Kemecse

2023.11.30. 17:46

Több mint egymilliárd forintból épült új bölcsőde Kemecsén

A Református Tipegő Bölcsőde nemzeti színű szalagját csütörtök délután vágták át.

Lengyel Nóra

Fotó: Pusztai Sándor

Gyönyörű hóesésben kezdődött el a hálaadó ünnepi istentisztelet a kemecsei református templomban. Dr. Fekete Károly püspök igehirdetése után Fodor József Benjámin református lelkész köszöntötte a megjelenteket, az egyházi és világi méltóságokat, majd Szalkó Károly István református lelkész mutatta be a több mint egymilliárd forintos bölcsődei beruházást. Kiemelte, hogy a település életében milyen változást hoz, hogy kaszáló helyén már egy ilyen impozáns intézmény áll. - Az egyházközség számára egy áldott lehetőség a misszió, hogy már egészen pici koruktól a gyermekek élete részévé válik az imádság, a sok bibliai történet. A városban új munkahelyeket teremt az új 600 adagos konyha kialakításával, és a helyben elérhető szolgáltatások számát is emeli – fogalmazott a lelkész, majd a személyes tapasztalatairól mesélt: már a kivitelezés alatt több dolgozó is elkezdett templomba járni, a gyermekek nagy szeretettel várják, amikor belép a csoportszobába.

Dr. Fekete Károly püspök ünnepi köszöntőjében kifejtette, hogy el kellene jutni oda, hogy a kereszténység, mint természetes életforma, minden korosztályt megérintsen, lehetőséget adjon szégyenérzet nélkül, hogy megélhessük a hitünket nemcsak a templomban.

A gyülekezet, a vendégek, az egyházi és világi méltóságok átsétáltak az új bölcsőde épületéhez, és ünnepélyes keretek között vágták át a nemzeti színű szalagot.

Szeretet és figyelem

Varga Anikó bölcsődevezető elmondta, hogy nemcsak a gyerekek, hanem a szülők számára is jelentős mérföldkő az új intézmény, ami hosszú és gondos tervezés eredménye. – Ez a bölcsőde új otthont, biztonságot, és fejlődési lehetőséget nyújt a gyerekeknek. A gondoskodás és a nevelés mellett a vallási tartalom is helyet kap. Itt nemcsak szeretetteljes környezetben nevelkedhetnek és fejlődhetnek, hanem megismerkedhetnek a keresztény értékekkel, az imádság és a tisztelet gyakorlásával – mondta a bölcsődevezető, és megjegyezte: itt a gyerekek felfedezhetik a világot, és kiváló szakemberek segítik a gyermekek fejlődését.

Helyi összefogás

Lipők Sándor, Kemecse polgármestere elmondta, az a céljuk ezzel az intézménnyel is, hogy az életminőséget javítsák a településen. Összefogással lehet csak egy ilyen intézményt létrehozni. 

– A református egyház és a település között egy szoros összefogás és együttműködés alakult ki, ennek a gyümölcse ez a bölcsőde is. Támogatás nélkül sem lehetett volna ezt a beruházást kivitelezni – fogalmazott a polgármester és kiemelte a kormány, az országgyűlési képviselő és a vármegyei önkormányzat segítségét, valamint felsorolta a projektben segítőket is.

Az új bölcsőde 56 férőhelyes, 4 csoportszobás körülbelül 1000 négyzetméter alapterületű, amely 8635 négyzetméteres telken épült, amely magába foglal egy hatszáz adagos konyhát is. Egy több mint 600 nm-es játszóudvar is épült a modern bölcsőde mellé, ami részben fedett. Az előírásoknak megfelelően 16 férőhelyes parkolót alakítottak ki az épület utcafronti részén, ahol helyet kapott két elektromosautót töltő állomás is. A bölcsőde az Európai Unió és Magyarország kormányának támogatásával több mint egymilliárd forintból jött létre. A vissza nem térítendő támogatást a Kemecsei Református Egyházközség nyerte el.

Dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő elmesélte, hogy voltak nehéz pillanatai a beruházásnak, hiszen az először elnyert körülbelül 500 milliós támogatás a bekövetkező covid, a háború, a gazdasági válság miatt nem lett volna elég a kivitelezésre, de aztán az összefogásnak és sok munkának köszönhetően a a szükséges részt is elnyerte a Református Egyház.

A beruházás közvetett célcsoportja a legnehezebb helyzetben lévő, gyermeküket egyedül nevelő szülők, valamint a hátrányos és halmozottan hátrányos gyermekek szülei, akiknek száma rendkívül magas a térségben. A projekt további célja a kapacitás növelésével a szülők munkaerőpiacra történő belépésének, visszatérésének elősegítése. A tervezés és beruházás során a pályázó törekedett a gazdaságosságra, az újrahasznosítható anyagok használatára, illetve a környezetbarát, és energiamegtakarítást eredményező megoldásokra. Az intézményben a teljes körűen akadálymentesített. A környezetkímélő és energiatakarékos megoldások nagyban csökkentik a jövőben a fenntartási és üzemeltetési költségeit az új, modern bölcsődének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában