Nyíregyháza

2023.12.05. 12:56

A katona, aki megmentette a laktanya becsületét

Szon.hu

Fotó: Dodó Ferenc

Az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ és a Magyar Huszár Alapítvány az Adassék tisztelet a katonaeszménynek előadás-sorozatának keretében dr. Holmár Zoltán történész tartott előadást a nyíregyházi Kállay Gyűjteményben a napokban.

A Katona mint példakép egy személyes történet alapján című előadásban saját katonaszüleit jelenítette meg a történész a fiatalok előtt. Édesapja légvédelmi tüzérként szolgált az 1970-es évektől az 1990-es évek végéig, édesanyja pedig szerződéses katonaként dolgozott Nyírteleken. Édesapja nemcsak kiváló honvéd volt, hanem kiemelkedő eredményeket elért sportoló is.

Magasba emelt zászló

Holmár József 1980-ban törzsőrmesterként kezdte meg pályafutását. Sportolói eredményeiért és teljesítményei elismeréséül az alakulat csapatzászlóját ő emelhette először a magasba. Egy alkalommal a börgöndi laktanya „becsületét” úgy mentette meg, hogy bebizonyította, nem emberi mulasztás, hanem a rossz tömítés okozta az ott tárolt orosz rakéták meghibásodását. A példakép édesapa főhadnagyként vonult nyugállományba 1998-ban – tájékoztatta lapunkat a honvédelmi oktatási és kulturális központ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában