Szabolcs-Szatmár-Bereg

2024.01.26. 16:34

Az Izrael-Hamász konfliktus elért Strasbourgig

Szabolcs-szatmár-beregi felszólaló a 75 esztendős Európa Tanács parlamenti közgyűlésén.

L. Tóth Lajos

Forrás: Fotó: dr. Tilki Attila archívuma

Strasbourg, Fehérgyarmat. „Mozgalmas hét volt az idén 75. születésnapját ünneplő Európa Tanács strasbourgi, parlamenti közgyűlésén” – jegyezte meg a fehérgyarmati dr. Tilki Attila, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke.
Winston Churchill a Zürichi Egyetemen 1946. szeptember 19-én elmondott beszédében az Amerikai Egyesült Államok mintájára létrehozandó „Európai Egyesült Államok” megalakítását vetette fel. Három évvel később, 1949. május 5-én 10 állam aláírta a londoni szerződést, megalakult az Európa Tanács, amely alakuló ülését Strasbourgban tartotta. A Rajna-parti városban tartották a 46 tagországból álló Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) egyhetes téli ülésszakát.

Forrás: Fotó: dr. Tilki Attila archívuma


– A Fidesz képviselői az EC/CD, azaz az európai konzervatívok frakciójához tartoznak. Sok fontos témáról vitáztunk, így például a Hamász és Izrael közötti konfliktusról. Többek között meghallgattuk a ciprusi köztársasági elnököt és a liechtensteini miniszterelnök felszólalalását. A bizottsági ülésen tárgyaltunk egy, a Velencei Bizottság javaslatára készült jelentésről, ami azt vizsgálta, hogy a kisebbségi jogok javultak-e Ukrajnában. A baloldali liberális többség felfüggesztette Azerbajdzsán szavazati jogát. A montenegrói miniszterelnököt biztosítottam arról, hogy Magyarország az EU nyugat-balkáni bővítésében érdekelt. A Balkán stabilitása Európa számára stratégiai kérdés – közölte megkeresésünkre dr. Tilki Attila.

Forrás: Fotó: dr. Tilki Attila archívuma


Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a távirati irodának hangsúlyozta: „az izraeli-palesztin konfliktusra hosszú távú megoldást kell találni, azonban a terrorizmus nem lehet része ennek a megoldásnak. Választani kell, hogy a palesztin Hamász-féle terror útját járja a nemzetközi közösség és meghátrál a terror előtt, vagy a demokrácia és a nemzetközi jog útjára lép. Magyarország az utóbbit javasolja, Magyarország ezt képviseli. Nem szabad elfelejteni, hogy a jelen helyzet kiváltó oka a Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-én Izrael ellen elkövetett támadása volt. Ez a közelmúlt történelmének legbarbárabb terrorista cselekménye. Izraelnek joga van az önvédelemhez. A gyülekezés és a szólásszabadság joga a jelen helyzetben nem terjedhet ki a terror népszerűsítésére, az antiszemitizmusra, sem az Izrael-ellenességre. Nem lehet alku tárgya a túszok szabadon bocsátása. Továbbá biztosítani kell a humanitárius hozzáférést a Gázai övezet palesztin lakossága számára”.
Az Európai Néppárt jelöltjét, a görög Teódorosz Rouszópouloszt választotta elnökének az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése, az új elnök Tiny Kox holland politikustól vette át a tisztséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában