Vámosatya

2024.01.27. 18:16

Egy apró falu polgármestere lovagi címet visel

Szász József, Vámosatya polgármestere, aki hetedik ciklusát tölti e minőségében, és a 700 éves település sorsát mindig is a szívén viselte, január 20-án átvehette a magyar kultúra lovagja címet.

Szon.hu

Fotó: Pusztai Sándor

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány internetes oldalán az alábbiak olvashatók: a kultúra lovagja címet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a kultúra különböző területein lovagiasan, huzamos ideje tevékenykedők elismerésére hívta életre. Az alapítvány kiemelten támogatja a közösségeket alapító és működtető „kovászemberek” és a „falvak lámpásai” elismerését. Szász József polgármester ilyen lámpás, aki „A település életminősége fejlesztése érdekében kifejtett életművéért” kapja a díjat.

Így indokolták munkatársai, hogy felterjesztették a lovagi: „Mi, Vámosatya önkormányzatának tagjai és dolgozói vezetőnk 30 éven át végzett, önzetlen, áldozatos munkáját az elismerés ezen formájával kívánjuk megköszönni.”

Szász József 1951. május 6-án született Vámosatyán. Az általános iskolát helyben, a középiskolát Vásárosnaményban, további tanulmányait Nyíregyházán és Kecskeméten végezte. Munkaviszonyát a helyi mezőgazdasági termelőszövetkezetnél kezdte, ahol több éven át különböző vezetői tisztségekben dolgozott. 1994. december 14-étől napjainkig hét cikluson át Vámosatya polgármesterévé választották. Nem elégedett meg a falu alapellátási kötelezettségeinek biztosításával, képviselőtársaival együttműködve Vámosatya múltjának feltárásával és bemutatásával olyan turisztikai értéket hozott létre, amely nemcsak idecsalogatja a turistákat, hanem a maradóknak munkát, megélhetést is biztosit, amivel a település hosszabb távon fennmaradhat. Vezetésével látványtárakat, tájházat, emlékparkokat hoztak létre, és látogathatóvá tették a Büdy-várromot is.

Polgármesteri tisztsége alatt 2020. január 22-én, a magyar kultúra napján a Falvak Kultúrájáért Alapítványtól a „Bereg Mintafaluja” címet vehette át. Legjobban ennek az elismerésnek örült, mert ezzel az egész települést ismerték el. Ez jelentett számára igazi beteljesülést, mert bizonyítéka annak, hogy az értékteremtő munkát érdemes teljes odaadással végezni.
A kultúra lovagja címet az országosan jegyzett, hagyományos eseményen, a Magyar Kultúra Napja Gálán adják át Budapesten, a Stefánia Palotában. A ceremónia alkalmával az elismeréshez érmet, nyakláncot és oklevelet kap a díjazott, és bejegyzik a nevét a Kultúra Lovagjai Aranykönyvébe is. 

Szabó József János


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában