Kisvárda

2024.01.16. 17:30

Szívügyük az egészség

Az ultrahangkészülék a nagy forgalmú szakrendelőbe kerül, ahol évente mintegy 13 ezer kardiológiai beteget látnak el.

Kanalas Ottilia

Szívügyük az egészség

Fotó: Pusztai Sándor

Új kardiológiai ultrahangkészülékkel bővült a kisvárdai Szent Damján Görögkatolikus Kórház diagnosztikai eszközparkja. A 20 millió forint értékű gépet a kórház vásárolta meg, a költségek felét kifizette, a további 10 millió forintot pedig a térség nagyvállalatai, vezető vállalkozásai adták össze. Az eszközt kedden adták át a felajánlók jelenlétében a kisvárdai kórházban. Mint elhangzott, nem ez az első alkalom a helyi kötődésű cégek példaértékű összefogására: mint mondták, eddig is nagy örömmel álltak a jó kezdeményezések mellé. A mostani adományozást a Bárány Család a Családokért Alapítvány vette szárnyai alá. Bárány Lászlóné, a Master Good cégcsoport tulajdonosa, az alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: cégüknek mindig is fontos volt a társadalmi szerepvállalás, alapítványukat is azért hozták létre, hogy támogassák a nehéz sorsú munkavállalóik családjait. Az ultrahangkészülék a nagy forgalmú szakrendelőbe kerül, ahol évente mintegy 13 ezer kardiológiai beteget látnak el.

A nyugalmi állapotban végzett szívultrahangos vizsgálat néhány perc alatt súlyos eltéréseket is kimutathat a szív működésében. – Ma már a kardiológiai diagnosztikában az egyik leggyakrabban használt eszközzel vizsgálható a szív falainak mozgása, látni lehet a vért irányító billentyűk alakját, mozgását és működését, valamint az esetleges megbetegedéseit is. A vizsgálatok kiterjedhetnek a szív pumpafunkciójára, a szívizom erejére, a képalkotó eszköz segítségével láthatóvá válnak a patológiás elváltozások a szerv üregein belül. Komplex vizsgálatra képes, s valamivel többet is tud, mint a hozzá hasonló átlagos készülékek – jegyezte meg dr. Juhász Ferenc osztályvezető főorvos, kardiológus, miközben röviden bemutatta az új eszközt. Elmondta, szívultrahangos vizsgálatra akkor lehet szükség, ha az orvos valamilyen, a szívet érintő betegség meglétét gyanítja. Majd megköszönte a felajánlást, ami a szakrendelőbe kerül, ahol évente 13 ezer beteget látnak el.

Top cégek támogatói szerepben

Láthatóan nagy örömmel és köszönettel vette a kisvárdai Szent Damján Görögkatolikus Kórház a vállalkozók nagylelkű felajánlását, amelyhez a Bárány Család a Családokért Alapítvány mellett a Nyírzem Coop Zrt, a Háda Kft, a Transit-Railway Zrt., a Michelin Hungária Kft., és Bacsó István egyéni vállalkozó csatlakozott. Dr. Seszták Miklós, a térség országgyűlési képviselője is megköszönte az adományt, a kórházat arra biztatta, keresse a közös pontokat a gazdaság szereplőivel a jövőben is, tartsák meg jó viszonyukat.

Folyamatos eszközpótlás

Hegyi Henrik D. főigazgatónak is a köszönet volt az első szava. Elmondta, a tavalyi egy nehéz év volt gazdaságilag a kórházaknak, főleg az energiaköltségek miatt, de közben figyelték, milyen területen lenne szükség fejlesztésekre a színvonalas betegellátás megtartása érdekében. – Láttuk, hogy időszerűvé vált az ultrahangos készülékek cseréje, ezek a fajta gépek gyorsan amortizálódnak, szükség van a pótlásukra. S a saját erőnk mellé támogatókat kerestünk, akik segítőkészségét szeretnénk viszonozni. Kórházunk rendelkezésére áll hamarosan egy szűrőbusz, mellyel felkeressük az érintett cégeket és az ott dolgozók is igénybe vehetik a szűréseket – mondta el kérdésünkre a főigazgató. Hozzátette: az elmúlt 7 évben uniós és állami támogatásokból sokat fejlődött az intézmény, konyha épült, mosodát alakítottak ki, megújult az épület teljes burkolatrendszere, hőszigetelést kapott. Ettől az évtől figyelik az új kiírásokat, s már megtervezték a sebészeti és traumatológiai osztályok fejlesztését. Mint ismert, a Szent Damján kórház egyházi fenntartású intézmény, ahol a betegek lelki támogatása is fontos. A várólistákról a főigazgató annyit mondott, szemészeti várólistájuk van 3-4 hónapos előjegyzéssel, de minden más vizsgálatot labor vagy- ultrahang diagnosztikát egy nap alatt elvégeznek a betegeken, nem kell várakozniuk, vagy újra beutazniuk a rendelőkbe.

– A kisvárdai kórház ellátási területe nagyjából lefedi a cégcsoportunk működési területét, úgy gondoltuk, ennek a diagnosztikai eszköznek a megvásárlásával nemcsak a város lakossága, hanem munkatársaink is egy magasabb színvonalú ellátáshoz juthatnak – erről már Bárány Lászlóné beszélt. Elmondta a Master Good-nál alapérték a társadalmi szerepvállalás. Az alapítványuk olyan kezdeményezések mellé áll, melyek a jövő generációjára gondolnak, a gyerekek jólétét támogatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában